Tlačové správy

Môže zachrániť život: Školenie, ktoré by nemal podceniť žiaden pracovník

E-learningové školenia sú dnes samozrejmosťou vo veľkých korporáciách, uľahčiť plnenie zákonných povinností však môžu aj v stredných a malých firmách.

Ilustračný obrázok k článku Môže zachrániť život: Školenie, ktoré by nemal podceniť žiaden pracovník
Zdroj: Pexels.com

Na Slovensku stále pretrváva nízke právne vedomie vo vzťahu k bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci (ďalej len BOZP). Slováci si neuvedomujú a podceňujú riziká poškodenia zdravia, sú ochotní riešiť pracovné úlohy aj na jeho úkor. Preventívnymi opatreniami by pritom predišli poškodeniu svojho zdravia.

Zamestnancov školili o BOZP, požiarnej ochrane či pracovnej zdravotnej službe ešte donedávna osobne školitelia. „S neustále rastúcim pokrokom došlo k zmene aj vo forme školení povinných zákonných kurzov. Pre vybrané kategórie zamestnancov je možné absolvovať školenia formou e-learningu,“ hovorí Peter Paška, zakladateľ e-learningovej platformy Edumio.sk pre zákonné i rozvojové vzdelávanie.

Kým e-learning je dnes už bežný vo veľkých korporáciách, projekt Edumio.sk umožňuje túto formu vzdelávania aj v úplne malých, či stredne veľkých firmách za finančne oveľa výhodnejších podmienok. „Edumio.sk umožňuje podnikateľom zastrešiť celú agendu povinných zákonných školení pod jednu strechu a zároveň zabezpečujeme pre firmy potrebnú dokumentáciu, ako aj osobné obhliadky pracoviska,“ vymenúva P. Paška.

Zabezpečovať BOZP musia všetci zamestnávatelia. Ako uvádza Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ich povinnosťou je starať sa o technické, technologické, organizačné, personálne a iné opatrenia potrebné na dosiahnutie tohto cieľa. Zamestnanci musia pri práci dbať o svoju bezpečnosť a zdravie, ako aj o bezpečnosť a zdravie ostatných osôb. Tieto povinnosti zamestnávateľov a zamestnancov primerane vo svojej činnosti plnia aj podnikajúce fyzické osoby – živnostníci.

Každý deň umrie pri práci po celom svete priemerne 6 300 ľudí
Na celom svete ostávajú choroby z povolania jednou z hlavných príčin úmrtí súvisiacich s pracoviskom. Podľa odhadov odborníkov z Medzinárodnej organizácie práce zomrie každý rok na pracoviskách 2,3 milióna mužov a žien, čo v prepočte predstavuje 6 300 ľudí denne. Navyše, je hlásených okolo 160 miliónov nových prípadov chorôb z povolania a vyše 300 miliónov ľudí sa stane obeťou pracovného úrazu bez smrteľného následku.

Bezpečné a zdraviu prospešné musia byť všetky prvky pracovného procesu, najmä:
• pracovné podmienky,
• budovy,
• komunikácie,
• stroje a iné technické zariadenia,
• pracovné postupy,
• organizácia práce,
• spôsob odmeňovania za prácu,
• ľudia a vzájomné vzťahy medzi ľuďmi.

Education, s.r.o. – spoločnosť mladých ľudí, ktorí vytvárajú zmysluplné vzdelávacie projekty, väčšinou v online prostredí. Jej víziou je pomáhať firmám rásť prostredníctvom vzdelávania a robiť ľudí šťastnejšími a úspešnejšími. Spája ich túžba po rozvoji spoločnosti i seba samých. Zastrešuje vzdelávanie vo všetkých segmentoch prostredníctvom projektov Edumio, Gastromio, Medicio a Hotelio.

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: PR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM