Michal Lendel Rôzne

Mrazivý osud košického rodáka: Pre Mengeleho kreslil obete jeho zverstiev

Košice v minulosti skutočne žili umením. Dôkazom toho sú umelci a ich diela, ktoré v mnohom prekročili svoju dobu. Životný osud jedného z nich sme sa dozvedeli od známeho košického sprievodcu a spisovateľa Milana Kolcuna.

Ilustračný obrázok k článku Mrazivý osud košického rodáka: Pre Mengeleho kreslil obete jeho zverstiev
Zdroj: TASR

Košice sú známe ako priemyselné mesto, svojho času ako najmladšie a najrýchlejšie rastúce veľkomesto v Československu. No už menej ich poznáme ako mesto výtvarného umenia. Ako nám však prezradil známy sprievodca a spisovateľ Milan Kolcun, Košice svojho času predbehli nielen Bratislavu, ale občas aj ostatných tvorcov.

V obdobiach, kedy nebolo jednoduché zachytiť udalosti krátkym cvaknutím fotoaparátu, zaznamenávali práve výtvarníci krásy svojej doby. „Mnohí košickí rodáci sa v tomto stali známymi po celej Európe ako napríklad Johann Spillenberger. Ďalší zas mali v Košiciach svoje skvelé obdobie (Krón, Foltýn) a niektorí zrástli s mestom (Feld, Jakoby),“ povedal Kolcun.

K zaujímavostiam spojeným s umelcami z nášho mesta patrí aj osud košického kresliara a grafika Ľudovíta Felda, ktorý vďaka svojmu výtvarnému talentu prežil koncentračný tábor. „Hrôzostrašný doktor Mengele, keď uvidel, ako kreslí, poveril ho kreslením ľudí, ktorí boli obeťami jeho pokusov,“ povedal známy sprievodca. No oveľa viac perličiek sa budete môcť dozvedieť o výtvarnom umení v Košiciach počas víkendovej potulky, ktorej témou sú Maliari (z) Košíc.

Foto: ilustračné

Marcová potulka po Košiciach: Čakajú na nás velikáni výtvarného umenia
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM