Alexandra Kolínská Kultúra

Multikultúrny koncert príde znovu do Košíc: Peter Bič Project, Peter Gyori, The Brownies a iní...

Židovská synagóga na Puškinovej ulici a Evanjelický kostol na Mlynskej ulici v Košiciach privítajú ekumenický multikultúrny projekt Svetlo porozumenia.

Ilustračný obrázok k článku Multikultúrny koncert príde znovu do Košíc: Peter Bič Project, Peter Gyori, The Brownies a iní...
Zdroj: TASR

Ako dnes na tlačovej konferencii prostredníctvom internetového telemostu informoval autor projektu Peter Gyori, ide o svetovo unikátny počin, ktorý už od roku 2005 poznajú v pražských svätostánkoch dvoch najväčších európskych monoteistických náboženstiev, ktoré spoluvytvárali európsku kultúru i históriu. „Koncert sa každoročne koná v Španielskej synagóge a Kostole Svätého Ducha,“ povedal košický rodák Gyori.

Spojenie synagógy a kostola

Košičania si atmosféru koncertu mohli užiť vlani v rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry. „Ukázalo sa, že to bol dobrý nápad zorganizovať niečo podobné aj na Slovensku. Netradičné podujatie sa stretlo s veľkým úspechom,“ doplnil manažér projektu Rastislav Šimko. Pripomenul, že Židovská synagóga i Evanjelický kostol praskali vo švíkoch. „Cez umenie sa podarilo spojiť dva vzdialené náboženské stánky nielen myšlienkou tolerancie, ale aj miestom a spôsobom realizácie, zmieriť niečo na prvý pohľad nezmieriteľné. V rovnakom čase sa začal koncert v synagóge i kostole,“ dodal. Ľudia si ho užívali každý na svojom mieste, striedali sa iba umelci, ktorí predviedli rovnaké vystúpenie v dvoch nábožensky odlišných stánkoch. Finále si užili spoločne v kostole, kde sa všetci stretli a vyjadrili tým vzájomné porozumenie.

Svätostánky v susedstve

V tomto roku sa scenár zopakuje a 13. novembra sa o 19.00 h stretnú všetci, ktorým neprekáža iné vierovyznanie. Rozdiel bude v tom, že na tejto ceste ich budú sprevádzať iní umelci.

V obidvoch mestách stoja tieto svätostánky v unikátnom symbolickom susedstve. Práve táto symbolika, láska k umeniu a potreba vytvoriť projekt, kde porozumeniu bude napomáhať hudba či tanec, vytvorili z tohto projektu fenomén v kultúrnom prostredí v Česku i na Slovensku.

Diplomati, vláda, senát aj podnikatelia

Počas svojej existencie sa stal projekt Svetlo porozumenia prestížnou akciou, na ktorej sa pravidelne zúčastňujú zástupcovia cirkvi, diplomatického zboru, vlády, senátu, predstavitelia kultúrneho, spoločenského i podnikateľského sektora.

Hudobníci a hudobné telesá, reprezentujúce rôzne hudobné žánre, sa počas tohto simultánneho projektu presúvajú z jedného svätostánku do druhého a späť. Diváci a poslucháči zostávajú v jednom, a tak majú všetci možnosť počuť to isté, ale zo svojho uhla pohľadu, vo svojej akustike, všetci sú prítomní pri tom istom projekte.

Čo majú spoločné

"Umenie, hudba, tanec nepoznajú hranice či iné odlišnosti viditeľné navonok. Ľahko spájajú ľudí rôznych náboženstiev, národov a etník a pomáhajú pri prekonávaní ľuďmi nastavených bariér. I preto vyberáme z rôznych spektier hudobných žánrov, od vážnej hudby, džezu, alternatívy, folku či fusion, aby tieto rôznorodé formy vyjadrili jednoduchú myšlienku o možnosti spolunažívania na jednom pódiu,“ povedal autor projektu Gyori, ktorý je aj autorom záverečnej židovskej modlitby. Tá však odznie v podaní rôznych umelcov v Evanjelickom kostole.

Dan Bárta, Cigánski diabli a iní

Od roku 2005 sa na koncertoch Svetlo porozumenia vystriedalo mnoho interpretov, reprezentujúcich všetky obývané končiny sveta. Medzi inými Pražské konzervatórium a ich sólisti Dan Bárta, Yair Dalal, Iva Bittová, Marián Varga, Ida Kelarová, Cigánski diabli, Pavel Šporcl, Bára Básiková, Michal Pavlíček, Zdeněk Bína, Varhan Orchestrovič Bauer, Macedónsky orchester orientálnej hudby, Okamžitý filmový orchester, Peter Bič Projekt, Hadar Noiberg, Zohan Fresco, David Syme, Sbor Chrámu sv. Ducha, Sbor Microchor, Kandráčovci a iní.

Peter Bič Projekt, Flamenco, …

Teraz sa predstavia Ridina Achmed, Flamenco, Vertigo, The Brownies, Andrej Mikulka, Jeanette Zsigová, Lucia Brezovská, Kletzmer Kassau, Peter Tomko, Vlado Mužák, Konzervatórium Košice pod vedením Adriána Harvana, Chorus Comenianus evanjelického gymnázia v Košiciach, Peter Bič Projekt a Peter Gyori.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM