Katarína Oravská Správy

Na košickej úrazovke majú plné ruky práce: Za pár hodín už 60 prípadov!

Pre poľadovicu ošetrili traumatológovia množstvo zranených. Pod ruky úrazovým chirurgom sa dostali lyžiari, problémy mali aj chodci a vodiči. Objavili sa trieštivé zlomeniny rúk a nôh, podvrtnuté kolená aj zlomená lopatka.

Ilustračný obrázok k článku Na košickej úrazovke majú plné ruky práce: Za pár hodín už 60 prípadov!
Zdroj: TASR

Úrazoví chirurgovia Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) Košice ošetrili počas uplynulého víkendu najmä úrazy lyžiarov. „V znamení pádov na zľadovatenom povrchu sa nieslo aj pondelkové dopoludnie,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová.

Spresnila, že v priebehu víkendu zaznamenali traumatologické ambulancie najmä zranenia, ktoré sa stali na lyžiarskych svahoch v okolí Košíc, teda Kavečany a Jahodná. „Z vážnejších poranení sa objavili trieštivé zlomeniny rúk a nôh, podvrtnuté kolená aj zlomená lopatka,“ doplnila Šustová.

„Dnešné mrazivé ráno spôsobovalo problémy tak chodcom, ako i vodičom. Naši úrazoví chirurgovia na Klinike úrazovej chirurgie na Rastislavovej ulici ošetrili od 6.00 h do 12.00 h spolu vyše 60 pacientov s rôznymi poraneniami. Medzi tými, ktoré súviseli s počasím, prevládali pomliaždenia zápästia a kolien. Zaznamenali sme aj zlomeninu krčka stehennej kosti a zlomeninu lakťa. Hospitalizovať museli troch pacientov,“ uviedla ďalej hovorkyňa UNLP.

Podľa Šustovej Oddelenie urgentného príjmu na Triede SNP hlási dopoludnia po páde na zľadovatenom povrchu 17 zlomenín, z ktorých dominovali zápästia. V ďalších 11 prípadoch lekári ošetrili udreté a narazené horné a dolné končatiny. Jeden chodec si pri páde udrel hlavu. Päť pacientov hospitalizovali. „Lekári poskytovali dopoludnia urgentnú pomoc aj zraneným chodcom po autonehodách. V jednom prípade išlo o podvrtnutie driekovej chrbtice, druhý chodec vyviazol s podvrtnutím krčnej chrbtice,“ uzavrela Šustová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM