Aktualizované Jakub Forgács Samospráva

Prerušené voľby na košickom Luniku IX: Podľa Ústrednej volebnej komisie sa volebná korupcia nepotvrdila

Komunálne voľby na košickom rómskom sídlisku Lunik IX dnes predpoludním prerušili na 38 minút. Volička tu mala opisovať konkrétne mená z pripraveného papierika na hlasovací lístok a volebná komisia tak mala podozrenie, že ide o volebnú korupciu.

Ilustračný obrázok k článku Prerušené voľby na košickom Luniku IX: Podľa Ústrednej volebnej komisie sa volebná korupcia nepotvrdila
Zdroj: TASR

Ako poobede uviedla predsedníčka Miestnej volebnej komisie Alena Straková, jedna volička vo volebnej miestnosti mala opisovať na hlasovací lístok z lístočka s menami kandidátov, čo dostala vonku. „Na lístočku sa nachádzali konkrétne mená kandidátov s poradovými číslami na primátora Košíc, starostu Lunika IX, aj poslanca do mestského zastupiteľstva,“ pokračovala Straková.

Voľby preto prerušili od 10:30 do 11:08 s podozrením, že podobných lístkov mohlo byť viac. Privolaná polícia podľa šéfky volebnej komisie vzala so sebou osoby podozrivé z porušenia zákona. „Pokračujeme ďalej, voľby budú o 38 minút predĺžené,“ povedala vtedy Straková.

Podľa zapisovateľky Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Evy Chmelovej sa tu napokon volebná korupcia nepotvrdila. „V čom bol problém, ktorý sa tým odstránil, bola nevhodne umiestnená zástena, za ktorou volič upravoval hlasovací lístok a pomohol si možno nejakým pomocným papierikom. Ale takáto pomôcka neznamenala, že išlo o kupovanie hlasov,“ vysvetlila zapisovateľka ÚVK.

Z dôvodu prerušenia volieb na Luniku IX tu bude volebná miestnosť otvorená o 38 minút dlhšie, teda do 20:38. „Uzatvorením volebných miestností končí aj volebné moratórium s Lunika IX, kde sa voľby predlžujú,“ uviedla Chmelová. Neskoršie zatvorenie volebnej miestnosti na Luniku IX. nebude mať vplyv na sčítanie hlasov v iných volebných miestnostiach po Slovensku. Prvé predbežné neoficiálne výsledky komunálnych volieb očakávajú štatistici okolo 21:30.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM