Alexandra Kolínská Samospráva

Na Kuzmánke začali finálne práce: Správa mestskej zelene zatrávňuje koľajové pásy!

Rekonštrukcia električkových tratí na Kuzmýnyho ulici prechádza finálnou fázou. Správa mestskej zelene sa pustila do zatrávňovania koľajových pásov, tie však budú vyžiadovať veľkú starostlivosť.

Ilustračný obrázok k článku Na Kuzmánke začali finálne práce: Správa mestskej zelene zatrávňuje koľajové pásy!
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Košice bude mať čoskoro nielen novú, modernú a bezpečnú koľajovú dopravu, ale aj zatrávnenú časť električkových tratí a ich okolia. „Priblížime sa tak európskym metropolám v kvalite mestskej hromadnej dopravy, i v estetickom prepojení cestovania so zeleňou. Odborníci zo Správy mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach začali v piatok minulý týždeň v rámci projektu IKD – Námestie Maratóna Mieru – Staničné námestie s finálnymi prácami na rekonštruovanej električkovej trati,“ uviedla hovorkyňa košického magistrátu Linda Šnajdárová.

„SMsZ zahájila konečné terénne úpravy zeleného koľajového pásu v úseku Kuzmányho ulice od km 0,555 po km 0,869. Konečné úpravy pozostávajú z vytvorenia štrkopieskovej vyrovnávacej vrstvy a montáže plastových zatrávňovacích rohoží s výškou 50 mm, ktoré sú vyplnené substrátom pre výsev trávneho osiva,“ informovala Šnajdárová.

V prípade priaznivých klimatických podmienok urobia zamestnanci SMsZ prvú kosbu trávnatých povrchov na ploche koľajiska približne do 21 kalendárnych dní od výsevu. „Prvou kosbou je potrebné odstrániť asi polovicu hmoty kosených tráv, ďalšie kosby je vhodné robiť v týždenných až dvojtýždenných intervaloch, počas ktorých sa výška trávnatého strniska ustáli na výške 40 – 60 mm,“ povedala.

Týmto spôsobom podporia rozvoj tráv a ich odnožovanie. Povedie to k zahusťovaniu trávnika, čím stúpne jeho estetická hodnota. Pracovníkov SMsZ však čaká ešte veľa ďalšej práce. „Pri klíčení novozaložených trávnikov je totiž potrebné zabezpečiť dostatočnú zálievku (2× denne, celkovo 15l/m2), pre udržanie trávnika v dobrej kondícii je nutné dodávať trávnatej ploche minimálne 370 mm vody na štvorcový meter,“ dodala.

Foto: www.kosice.sk

FOTO: Na Kuzmánke začali zatrávňovať koľajové pásy
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM