Alexandra Kolínská Rôzne

Na Luníku IX sa upratovalo: Rómovia vlastnými rukami čistili okolie bytovky

Na košickom sídlisku Luník IX prebehlo upratovanie, do ktorého sa zapojilo aj 15 rómskych rodín. Panelák, ktorý obývajú sa dočkal aj výmeny prízemných okien a vchodových dverí.

Ilustračný obrázok k článku Na Luníku IX sa upratovalo: Rómovia vlastnými rukami čistili okolie bytovky
Zdroj: TASR

Projekt pozostávajúci z viacerých aktivít si napríklad stanovil za cieľ vyčistiť okolie jedného z bytových domov na Luníku IX, čo sa napokon saleziánom spolu s členmi 15 rómskych rodín aj podarilo úspešne zrealizovať. Ďalším výstupom projektu sú zrekonštruované brány a prízemné okná spomínaného paneláku, ktoré by mali zamedziť ďalšej devastácii.

Upratovali aj rómske rodiny

„S rodinami, ktoré prijali saleziánske pravidlá slušného bývania, pracujeme aj individuálne. Poradenstvo je zamerané napríklad na starostlivosť o bývanie, dodržiavanie hygienických noriem, komunikáciu so súvisiacimi inštitúciami z majoritnej spoločnosti, ochranu majetku či rozumné hospodárenie s financiami,“ informoval manažér projektu Michal Baránek. Ako úspech hodnotí elimináciu prípadov exekúcií u Rómov. Mnohí si totiž zlepšili svoju finančnú gramotnosť.

Deti navštevujú saleziánsku dielňu

Paralelne s programom bývania pokračujú aj štandardné aktivity saleziánov pre širokú rómsku komunitu z košického sídliska. „Majú široký záber, za všetky môžeme spomenúť školu hudby, nácviky mládežníckej kapely a detského zboru, prímestské tábory, športové a tvorivé krúžky v oratóriu, stretnutia rovesníckych skupín chlapcov, dievčat, detí i zmiešané – mládežnícke aktivity zamerané na integrálny rozvoj osobnosti, či návštevy saleziánskej dielne,“ podotkol Baránek.

Podpora aj zo zahraničia

Aktivity projektu podporil sumou 1000 eur cez Nadáciu Pontis Nadačný fond Slovenskej sporiteľne. Jeho realizáciu odsúhlasilo v septembri tohto roka zastupiteľstvo mesta Košice. „Snaha Saleziánov i dobré výsledky ich práce oslovili ďalších donorov zo Slovenska i zahraničia, ktorí prejavili úprimný záujem podporiť ich program na Luníku IX,“ priblížil Baránek.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM