Webnoviny - Rôzne

Na Luníku IX zbúrali ďalší blok s narušenou statikou

Narušená statika jedného zo zdevastovaných obytných domov na Hrebendovej ulici 2 – 4 na košickom sídlisku Luník IX si vyžiadala jeho asanáciu.

Búracie práce sa začali dnes. Spoločnosť Demonta, spol. s r. o., ktorá demoláciu vykonáva, objekt prevzala 3. novembra, poslední obyvatelia sa z bytovky presťahovali do náhradných bytov 2. novembra.

„Statický posudok bol vypracovaný v januári tohto roka, stav obytných domov bol označený za havarijný. Pohyb a pobyt osôb v dome bol život ohrozujúci. Mesto sa rozhodlo pre asanáciu bytového domu, náklady na jeho rekonštrukciu by totiž presiahli výstavbu nového objektu,“ uviedla hovorkyňa košického magistrátu Lucia Mihoková. Objekt bol uplynulý týždeň odovzdaný demolačnej firme.

„Všetkým obyvateľom obytného domu na Hrebendovej 2 – 4 bolo zabezpečené náhradné bývanie v bytoch na sídlisku, ktoré boli uvoľnené vysťahovaním neplatičov alebo odchodom nájomníkov. Náhradné byty boli pred odovzdaním zrekonštruované. V jednotlivých náhradných bytoch sme opravili vstupové dvere, jadrá, namontovali sme v nich okná,“ uviedol dnes pred začatím búracích prác konateľ Bytového podniku mesta Košice, s.r.o. Gabriel Hrabovský.

Na Hrebendovej ulici 2 – 4 bývali nájomníci, ktorí nemali s mestom Košice uzavreté platné nájomné zmluvy. Celkovo tu žilo vyše dvesto ľudí. „Našiel sa byt, v ktorom bývalo 23 ľudí. Po nájomníkoch ostal značný dlh na nájomnom a za služby, spolu 206 400 eur,“ doplnil Hrabovský.

Mestské zastupiteľstvo na asanačné práce, presťahovanie obyvateľov, odpojenie domu od plynu a vody schválilo na svojom zasadnutí v apríli 2009 sumu 281 251 eur. O ďalšom využití plochy po asanácii bytových domov na Hrebendovej ulici 2 – 4 mesto ešte nerozhodlo.

V havarijnom stave je podľa konateľa bytového podniku Gabriela Hrabovského aj ďalší obytný dom na Podjavorinskej ulici. Aj ten plánuje mesto Košice zbúrať, avšak až potom, keď vyrieši pre jeho nájomníkov náhradné bývanie a mestské zastupiteľstvo odsúhlasí finančné prostriedky na demolačné práce. „Rekonštrukcia tohto obytného bloku by bola rovnako ako v prípade bytového domu Hrebendová 2 – 4 nákladnejšia ako postavenie nového objektu,“ uviedol Hrabovský.

Pred rokom odsúhlasilo mesto asanáciu bytového domu na Hrebendovej ulici 6 – 8. Jeho statiku narušil požiar. Búracie práce stáli mesto Košice 248 954 eur.

Ako informovala Mihoková, mesto v súvislosti s riešením bytovej otázky obyvateľov sídliska Luník IX pripravuje projekt výstavby univerzálnych montovaných domov z plechových kontajnerov. Dôvodom je devastácia bytov a potreba vytvoriť alternatívy bývania najnižšieho štandardu. Pôjde o montáž variabilných samostatných bytových segmentov, pričom výhodou je, že nevyžadujú technicky náročnú prípravu, výstavba je rýchla a variabilná a finančne menej náročná ako klasická murovaná stavba. V rozpočte mesta je po štvrtej úprave rozpočtu na rok 2009 na výstavbu univerzálnych montovaných domov z plechových kontajnerov vyčlenených 333 795 eur.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM