Silvia Karasová Kultúra

Na Medzinárodný deň detí ožili zákutia košického divadla

Historickú budovu košického divadla včera sprístupnili malým aj veľkým návštevníkom. Štátne divadlo si pre najmenších Košičanov pripravilo tajuplné hľadanie pokladu po všetkých zákutiach svojej budovy. Ak ste zvedaví ako to prebiehalo, čítajte ďalej.

Ilustračný obrázok k článku Na Medzinárodný deň detí ožili zákutia košického divadla
Zdroj: TASR

Ako informoval tlačový tajomník Štátneho divadla Košice Svjatoslav Dohovič, podujatie malo mimoriadny úspech: „Hľadanie divadelného pokladu prilákalo do historickej budovy takmer tisíc malých i veľkých detí nielen z Košíc, ktoré často so zatajeným dychom blúdili divadelnými chodbami a spoznávali miesta, na ktoré sa možno už nedostanú.“

Deti tak spolu so svojimi rodičmi mohli spoznávať divadelnú scénu so všetkým, čo je k jej fungovaniu potrebné. Tajuplný výlet sa začínal nášvtevou zvukára Tomáša Šemráka. Keďže podmienkou súťaže bolo predviesť štipku umenia, zvukárskou kabínou sa takmer tri hodiny ozývali detské spievajúce a recitujúce hlasy.

Deti mali sprístupnený tiež najvyšší balkón divadla, z ktorého je famózny výhľad na centrum a jeho historické budovy. Zvedavých nášvtevníkov neminula na divadelná galéria, či priestory u vlásenkárky Evy Bačovej, kde si mohli deti, ale aj dospeláci vyskúšať divadelné parochne a nechať sa zvečniť trebárs ako princezné, sudcovia, či králi. Zážitkom pre mnohých bolo aj putovanie do suterénu až k tunelu, ktorý spája divadlo s jej administratívnou budovou, zastávka v jej vestibule, aj skúšobni zboru. Najmenší si užili tiež vyrábanie koruniek a iných drobností pre pre princa a princeznú zo strateného kráľovstva priamo na javisku.

Po skončení tohto podujatia spokojnosť neskrývali návštevníci, ani samotní organizátori. Vedúci obchodného oddelenia divadla František Ténai: „Musím sa priznať, že sme nečakali až taký veľký záujem. Divadlo a jeho priestory, ktoré sme sprístupnili, boli preplnené. Som rád, že sa nám spolu s dobrovoľníkmi z radov našich uvádzačiek a uvádzačov, podarilo takýmto spôsobom prekvapiť deti počas ich sviatku.“

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM