Samospráva

Na pretrase osada Mašličkovo: Na jej zrušenie mesto potrebuje mandát vlastníkov

Mesto Košice chce riešiť problém s nelegálnou osadou Mašličkovo pri Luniku IX, situáciu však komplikuje množstvo vlastníkov pozemkov v tomto priestore. Počas zasadnutia Mestského zastupiteľstva (MsZ) sa košickí poslanci venovali aj tejto téme.

Ilustračný obrázok k článku Na pretrase osada Mašličkovo: Na jej zrušenie mesto potrebuje mandát vlastníkov
Zdroj: TASR

V rozrastajúcej sa osade sa usadila časť obyvateľov zo zdevastovaných bytoviek zbúraných pre narušenú statiku na Luniku IX. „Problém Mašličkova je to, že sa nenachádza na mestských pozemkoch, a teda akýkoľvek zásah, napríklad likvidáciu nelegálnej skládky, je povinný robiť majiteľ. Tých majiteľov sú desiatky, bojím sa, že ich je výrazne viac ako 100, čiže na to, aby sme vedeli vyriešiť Mašličkovo, ktoré vyriešiť chceme, potrebujeme od nich získať mandát,“ povedal Raši pre novinárov.

Mesto preto požiada všetkých individuálnych vlastníkov k splnomocneniu na ďalšie kroky. „To je jediná legálna cesta k tomu, aby sa Mašličkovo vyriešilo,“ dodal. Problém však môže podľa neho byť s kontaktovaním niektorých majiteľov. Petíciu za odstránenie osady Mašličkovo, ktorú podpísalo 1010 občanov, odovzdal vedeniu mesta petičný výbor.

„Obyvatelia osady často navštevujú susedné legálne obytné zóny, vyberajú kontajnery, poškodzujú detské ihriská, robia neporiadok, zvyčajne sú hluční a vulgárni. Po večeroch vládne strach pred okrádaním či lúpežami,“ uvádza sa v petícii podporenej občanmi najmä zo sídliska Lunik VIII, s ktorým Mašličkovo susedí. Primátora petičiari žiadajú, aby sa zasadil za odstránenie nelegálnych stavieb v osade.

Predsedníčka petičného výboru Ľubica Šulimanová po odovzdaní petície vystúpila na dnešnom zasadnutí MsZ. Ako uviedla, situácia pre obyvateľov v okolí neustále sa rozrastajúcej osady Mašličkovo sa stáva neúnosnou. „Veríme, že pre spoločnosť obyvateľov urobíte maximum a vrátite nám komfortné bývanie, bezpečnosť pre nás a naše deti,“ konštatovala smerom k vedeniu mesta a poslancom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM