Alexandra Kolínská Rôzne

Na prvý pohľad sú úplne obyčajné: Tieto psíky však majú výnimočné poslanie! FOTO

Niektorí si obstarajú psíka na stráženie, iní berieme štvornohých miláčikov ako najlepších priateľov. Tieto psíky však nie sú obyčajné, plnia dôležité úlohy!

Ilustračný obrázok k článku Na prvý pohľad sú úplne obyčajné: Tieto psíky však majú výnimočné poslanie! FOTO
Foto: Alexandra Kolínská / Zdroj: Dnes24.sk

Ak si niekto myslel, že zvieratá nemôžu byť zamestnané, mýlil sa. Tieto psíky majú nezvyčajnú pracovnú náplň. Pracujú totiž pre Finančnú správu. Ako nám uviedla hovorkyňa colníkov Natália Zadubanová, Finančná správa vlastní na celom Slovensku 55 takýchto psíkov, ktoré sú pridelené 35 psovodom.

„Máme štyri druhy psov. Jedni sú zameraní na vyhľadávanie tabakových výrobkov, tých je väčšina, pretože je to momentálne dosť aktuálna komodita. Potom máme psov na hľadanie omamných látok a dvoch psíkov máme v rámci Finančnej správy na cites a máme aj špeciálneho psa na bankovky, ktorý vyhľadáva hlavne na letiskách a je zameraný na osoby,“ uviedol nám Jozef Klíma z oddelenia služobnej kynológie Finančnej správy Slovenskej republiky.

Tieto psíky sa zúčastnili aj akcie WUTCOM, ktorá prebiehala posledné dni v Košiciach a okolí. My sme mali možnosť sa na vlastné oči presvedčiť, ako psíky pracujú na hraniciach v Milhosti aj na rýchlostnej ceste D1 medzi Košicami a Prešovom. Veľa ľudí sa domnieva, že tieto psy sú cvičené na základe pridávania látok do ich potravy. Čo nám na túto domnienku povedal kynológ Jozef Klíma?

„To je veľmi častá otázka. Jednak by to bolo veľmi drahé, neviem si predstaviť, že by niekto dopoval psov nejakými narkotikami, alebo cigaretami. Tie cigarety si dokonca fyzicky nedokážem predstaviť, že by sme psom zapaľovali, aby ich sfajčili aby mali absťáky… To určite nie, takto to nefunguje a keď si to tak vezmete, keby už zrovna, tak môžete takto teoreticky naučiť psa na jeden typ drogy a potom čo tie ostatné, keď naši psi hľadajú osem druhov pachov. Takže je to úplná hlúposť,“ zasmial sa.

Psíkov v akcii si môžete pozrieť v galérii Tieto psíky majú zvláštne poslanie!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM