Správy

Na rad prišli plazy: Meraním a vážením zisťovali v košickej zoo ich kondíciu

V košickej zoo merali a vážili veľhada kráľovského, anakondu paraguajskú a korytnačku leopardiu. Zoo takto pravidelne zisťuje kondíciu plazov.

Ilustračný obrázok k článku Na rad prišli plazy: Meraním a vážením zisťovali v košickej zoo ich kondíciu
Zdroj: TASR

„Meranie a váženie patrí k jedným zo základných metód, ktoré vypovedajú o kondičnom stave zvierat. Podľa toho vieme potom vyhodnotiť, či tomu zvieraťu je potrebné upraviť kŕmnu dávku, to znamená zvýšiť alebo znížiť, alebo vieme operatívne pracovať s tým zvieraťom ďalej,“ priblížil hlavný zoológ košickej zoo Patrik Pastorek.

S výsledkami sú spokojní, zvieratá podľa jeho slov rastú. „Od posledného váženia, ktoré boli vo februári, narástli všetky tri druhy plazov. Korytnačka leopardia váži momentálne 6,6 kilogramu, o jeden centimeter narástla. Čo sa týka anakondy veľkej, tak tá k nám prišla pred dvoma rokmi a svoju hmotnosť zvýšila o päť kilogramov a narástla približne o sedem centimetrov. U veľhada sme dospeli k záveru, že od februára narástol o šesť centimetrov a o približne jeden a pol kilogramu nabral na váhe,“ povedal Pastorek.

Anakonda paraguajská má momentálne 274 centimetrov a váži 17 kilogramov. Veľhad kráľovský meria 245 centimetrov a váži 17,32 kilogramu a korytnačka leopardia váži 6,6 kilogramu a dlhá je 46 centimetrov.

„V prírode možno vynakladajú viac energie, pretože si musia zaobstarávať potravu. V ľudskej opatere im potravu predkladáme my, a práve z tohto hľadiska je dôležité aj to váženie, aby sme videli, ako kondične sú na tom tie zvieratá,“ doplnil Pastorek.

S anakondou sa museli zamestnanci zoo počas merania popasovať. Podľa inšpektora chovu Jozefa Lenarda anakondy sú všeobecne dosť nervózne a agresívne hady. Preto je s nimi potrebné manipulovať opatrne.

„Dosť dlho trvá, kým si zvyknú na manipuláciu a na chovateľa. Často sa stáva, že pohryzú najmä mladé jedince, kým si nenavyknú. Časom si navyknú na chovateľa, pokiaľ sa s nimi dobre zaobchádza. Veľhady kráľovské sú aj kvôli tomu obľúbenejšie v chove u súkromných chovateľov, keďže sú pokojnejšie a veľmi rýchlo si zvyknú na manipuláciu,“ vysvetlil Lenard.

Čo sa týka potravy, dá sa podľa neho povedať, že všetky hady sú mäsožravé. „Sú medzi nimi špecialisti, ako napríklad vajcožrút, ten sa živí len vajíčkami. Väčšina hadov konzumuje stavovce. Intenzita kŕmenia je podľa veku,“ dodal Lenard.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM