Zuzana Vajayová Rôzne

Na UPJŠ dnes prómovalo 50 žiakov piateho a šiesteho ročníka ZŠ

Slávnostnou promóciou dnes ukončilo 50 žiakov piateho a šiesteho ročníka základných škôl Košického kraja štúdium na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v rámci projektu Univerzita bez hraníc.

„Po prvýkrát sme odovzdali diplomy žiakom, ktorí sa rozhodli stráviť jeden prázdninový týždeň na akademickej pôde. Oproti projektom podobného charakteru je Univerzita bez hraníc koncepčne zameraná na sprístupnenie sveta vedy a vzdelania deťom pochádzajúcim aj zo sociálne vylúčených vrstiev našej spoločnosti s cieľom podporiť tak rozvoj ich talentu, schopností a zručností,“ uviedla koordinátorka projektu Beáta Jurečková.

Medzi absolventmi je aj 14 detí z detských domovov Košického kraja. Akademickí vedci a pedagógovia sa v termíne od 11. do 15. júla snažili deťom priblížiť, že univerzita je miesto tvorivé a hravé.

„Účastníci projektu zavítali do priestorov, kde vznikajú vynálezy, kde sa liečia a skúmajú choroby, riešia súdne spory. Deti si vyskúšali ako sa tvoria noviny, zachraňujú životy, programujú roboty a absolvovali aj množstvo ďalších zaujímavých športovo – animačných aktivít,“ dodala Jurečková.

Podľa jej slov bolo príjemné sledovať, ako sa deti živo zaujímali o všetko, čo súvisí s vedou a univerzitným životom. „Samotní naši profesori, či docenti boli prekvapení, aké talentované a zvedavé deti sa tu objavili z detských domovov. Nášho projektu sa mohli zúčastniť aj preto, lebo sme im poskytli ubytovanie vo vysokoškolskom internáte a starali sme sa o nich 24 hodín denne,“ poznamenala ďalej Jurečková. Doplnila, že išlo o prvý ročník takejto formy prázdninového štúdia, preto otvorili len jeden turnus. „Prekvapil nás záujem a aj hodnotenie projektu deťmi, aj ich rodičmi. Uvidíme, či v budúcom roku neotvoríme aj viac turnusov,“ uzavrela Jurečková.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM