Webnoviny - Rôzne

Najdôležitejšie je nezabúdať na pitný režim

Dehydratácia, úpaly, prehriatie, kŕče a kolapsy sú najčastejšie stavy spojené s tropickými horúčavami, ktoré si môžeme privodiť nedodržiavaním opatrení spojených s takýmto počasím.

(WEBNOVINY) – Najviac ohrozenými skupinami sú deti do štyroch rokov, starší ľudia nad 65 rokov, tehotné a dojčiace ženy, ľudia s redukčnými diétami, kardiovaskulárnymi, respiračnými alebo mentálnymi ochoreniami, ale aj ľudia s nadváhou či fyzicky ťažko pracujúci.

Ako upozorňuje hlavný hygienik SR Gabriel Šimko, silné horúčavy môžu vážne ohroziť zdravie, preto ich netreba podceňovať. Najdôležitejšie je dodržiavanie pitného režimu, denne by sme mali vypiť aspoň dva litre tekutín, aj keď nepociťujeme smäd. Prednosť by mala dostať čistá voda pred sladenými nápojmi. Vyhýbať sa treba alkoholu a nápojom s vysokým obsahom kofeínu. Také aktivity ako sú cestovanie, šport alebo fyzicky náročná práca odporúča hlavný hygienik plánovať na ráno alebo večer, počas dňa si robiť krátke prestávky, vyhýbať sa prílišnému stresu a v čase medzi 11:00 a 15:00 sa nezdržiavať na priamom slnku. Vhodné je nosiť klobúk, slnečné okuliare a ľahké oblečenie. V najhorúcejších hodinách dňa netreba preceňovať svoje sily a nenamáhať sa zbytočne.

Obydlia možno aspoň čiastočne schladiť tak, že počas dňa sú pozatvárané okná, stiahnuté rolety a zatiahnuté závesy. Na schladenie organizmu je vhodné občas si priložiť na krk vlhký uterák, dať si vlažnú sprchu alebo kúpeľ. Hlavný hygienik odporúča aj vzájomnú pomoc, ktorú potrebujú najmä osamelí, starší a chorí ľudia, ktorí nemusia mať dostatočné informácie o tom, ako sa chrániť.

Informáciu agentúre SITA poskytla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR v Bratislave Lenka Šramková.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM