Alexandra Kolínská Kultúra

Najkrajšie sviatky v roku sú už za rohom: Preštudujte si KOMPLETNÝ PROGRAM na Hlavnej

Košická Hlavná ulica sa aj tento rok premení na rozprávkovú vianočnú krajinu plnú vôní, chutí, svetiel a hlavne dobrej nálady. Mesto Košice pripravilo pestrý a bohatý program, ktorý prinesie celým rodinám veľa zábavy a niekoľko prekvapení.

Ilustračný obrázok k článku Najkrajšie sviatky v roku sú už za rohom: Preštudujte si KOMPLETNÝ PROGRAM na Hlavnej
Zdroj: TASR

Predzvesťou blížiacich sa Vianoc je už tradične osadenie veľkého vianočného stromčeka na košickej Hlavnej ulici. Tohtoročnou dominantou výzdoby bude smrek pochádzajúci z lesa v lokalite Kojšov, má 50 rokov a úctyhodnú výšku 20 metrov.

Vianočná výzdoba

Aj tento rok bude o niečo krajšia a bohatšia, atmosféru Vianoc totiž podčiarkne Dóm sv. Alžbety, ktorý bude nasvietený v liturgických farbách. Nový šat dostal i vianočný stromček, na ktorom pribudlo žiarivé osvetlenie. Tvar stromčeka bude mať aj 9 metrov vysoká svetelná inštalácia pri Dolnej bráne. Farbami budú hrať fontány medzi divadlom a Immaculatou a pri Michalskej kaplnke, v tej spievajúcej si po minuloročnom úspechu zaplávajú 3D ryby.

Rozsvietenie stromčeka

Veľkolepá hudobná a tanečná show spojená so slávnostným rozsvietením vianočného stromčeka, v sebe ukrýva rozprávkový príbeh plný prekvapení a darčekov, ktoré deťom priniesol Mikuláš a anjeli. Okrem stromčeka sa 4. decembra rozžiari i Dóm sv. Alžbety, otvorenia obľúbené vianočné trhy a načapuje prvý pohár Primátorského charitatívneho punču. Rozprávkové bytosti privíta na pódiu Marián Čekovský.

Vianočný program

Trvanie Košických Vianoc – 04.12 – 23.12.2015 – prvé podujatie sa však uskutoční už v prvú adventnú nedeľu 29.11.2015. Počas 20 dní vystúpi viac ako 700 účinkujúcich. O dobrú náladu sa postará napríklad Filip Tůma, Lukáš Adamec, Pavol Hammel, Natascha Write, Katka Knechtová, The Backwards, Fragile, Suvereno, Jungle Label a mnohí ďalší. Vianočným programom bude Košičanov sprevádzať obrázkový kalendár, ktorý dostanú do svojich poštových schránok.

Pódium Immaculata

Vianoce s DJ- mi – Najväčšie a najznámejšie nielen Vianočné hity v podaní skvelých DJ- ov si získali po minulé roky veľkú popularitu a preto sme sa rozhodli uvádzať namixované songy každý deň, mimo nedieľ po hlavnom programe do 21.00 hod., v piatok a sobotu až do 22.00 hod.

Pripravené sú viaceré nové alebo obnovené sprievodné aktivity ako koncerty kapiel, Mikulášsky beh, kuchárske show, tanečné a detské vystúpenia, vianočný sprievod a iné.

Park za Immaculatou – pre najmenších je pripravená veľká interaktívna tvorivá dielňa v detskom ľadovom kráľovstve plná hier, súťaží, rozprávkových postavičiek, maskotov a všeličoho iného.

Park Spievajúca fontána – aj tento park sa stane dejiskom niečoho úžasného. Pred zrakmi divákov tu vďaka šikovným rukám tvorcov vznikne pravé ľadové kráľovstvo.

Historická radnica – návštevníci tradičného Vianočného koncertu mesta Košice sa aj tento rok majú na čo tešiť. Najkrajší koncert roka bude okrem nádherných tónov plný rozprávkových želaní, prekvapení a splnených snov. Svoj úžasný hlas v ňom predvedie i jedna z amerických dív.

Dolná brána – počas všetkých adventných nedieľ sa môžu návštevníci zastaviť a rozjímať pri duchovne ladenom programe. Už stabilným pilierom rozprávkových Vianoc sa stal obľúbený živý Betlehem s hercami a zvieratkami. Pre deti sú pripravené adventné tvorivé dielne plné hier, tvorivosti a zábavy.

Urbanova veža – Adventný veniec

Vianočné trhy

Čo by to boli v Košiciach za Vianoce bez tradičných vianočných trhov. Medzi stánkami s chutnými špecialitami sa stretávajú rodiny, priatelia, kolegovia a pri pohári medoviny nasávajú vianočnú atmosféru. K dispozícií im bude každý deň od 9,00 do 22,00 hod. 52 stánkov ponúkajúcich bohatý sortiment pochúťok, vína, medoviny a suvenírov.

Primátorský punč

Každoročnou súčasťou vianočných trhov je aj predaj primátorského punču. Výťažok z predaja opäť poputuje na dobrú vec a pomôže tým, ktorí to potrebujú. Tento rok budú všetky vyzbierané peniaze prerozdelené medzi organizácie: OZ autistické centrum Rubikon, Spojená škola Opatovská, Útulok psov Haniska a Slovenský paralympijský výbor – Košickí paralympionici. Tak, ako milí Košičania, prekonáme minuloročný rekord 26 219, 67 eura?

Košický Silvester 2015

Detský Silvester 2015 – Historická radnica – detská oslava príchodu Nového roka sa začne o 10:00 a patriť bude rozprávkam, pesničkám a milým prekvapeniam. Program popretkávaný kúzlami a veselou detskou diskotékou tradične moderujú Ujo Ľubo a Rišo Herrgott. Na malých oslávencov čaká tanečné vystúpenie, bublinková show a modelovanie balónikov.

Silvester na Hlavnej ulici – Pre dospelých je pripravená veľká hudobno-tanečná show na Hlavnej ulici spojená s rozlúčkou s rokom 2015 a vítaním Nového roka 2016. Program odštartuje o 20.00 hod a finišovať bude veľkolepým ohňostrojom. Na pódiu sa predstavia Peter Bič Project, Muzika Milana Rendoša, Tublatanka Revival, Country Band Tennessee, DJ Pepo a iní.

Užiť si chvíle radostných stretnutí a načerpať vianočnú atmosféru vysvietenej Hlavnej ulice pozýva primátor Košíc Richard Raši: „Milí Košičania, blížia sa najkrajšie sviatky v roku, ktoré by mali byť predovšetkým o dobrote a láske, ktoré sa v dnešnej hektickej dobe akosi vytrácajú. Je to ideálny čas na stretnutia s blízkymi v očarujúcom meste s jedinečnou rozprávkovou atmosférou. Všetkým Vám želám z celého srdca krásne a pokojné prežitie Vianočných sviatkov."

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM