Zuzana Vajayová Rôzne

Nákupy referenčných vozidiel v DPMK mali byť výrazne predražené

Nové vedenie košickej radnice pokračuje v odhaľovaní údajných nekalých praktík bývalého vedenia mesta, či mestských podnikov.

Najnovšie, podľa hovorcu Magistrátu mesta Košice Jozefa Marka odhalilo, že bývalé vedenie Dopravného podniku mesta Košice (DPMK), ktorý je v hlbokej finančnej strate, nakupovalo referentské vozidlá značky KIA Rio a Cerato za 30.673 eur za jedno vozidlo.

„Cena KIA Rio je pritom dnes v ponuke predajcu na úrovni zhruba 7.930 eur. Okrem finančnej ujmy vyše 50.000 eur, ktorú zaplatili Košičania, je na tomto obchode zaujímavé aj to, že zákazky boli šité na mieru práve automobilke KIA, pre ktorú pracovala manželka už bývalého šéfa DPMK Michala Tkáča,“ uviedol Marko.

Dodal, že šesť nových služobných áut navyše bývalé vedenie DPMK neodkúpilo do vlastníctva podniku. Namiesto finančného lízingu, pri ktorom by autá patrili do majetku DPMK, totiž využilo nevýhodný operatívny lízing, pri ktorom vozidlá nevlastnilo.

„DPMK tieto vozidlá totiž neodkúpilo do vlastníctva podniku finančným lízingom, ale si ich operatívnym lízingom v rokoch 2006 až 2010 prenajalo. Po skončení štvorročného leasingu bola stanovená zostatková cena na odkúpenie vozidla neuveriteľných 6000 eur,“ doplnil Marko.

Na záver spresnil, že jedno auto značky KIA teda malo vyjsť DPMK na 15.919 eur, no kvôli úroku a dobe splácania 48 mesiacov bolo, po prirátaní odkupnej ceny vozidla, preplatené o sto percent. Suma totiž celkovo predstavovala 30.673 eur za jedno vozidlo.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM