Kultúra

Naše mesto objektívom zahraničných fotografov: Vo Francúzsku obdivujú snímky Košíc!

Slovenskí fotografi objavovali Marseille a francúzski sa podujali na poznávanie Košíc. Snímky popri dokumentárnom rozmere ponúkajú aj rozdielny pohľad na život v meste a jeho okolí. Francúzi tak môžu na výstave v Marseille spoznať naše mesto.

Ilustračný obrázok k článku Naše mesto objektívom zahraničných fotografov: Vo Francúzsku obdivujú snímky Košíc!
Zdroj: TASR

Vo francúzskom prístavnom meste Marseille, ktoré bolo spolu s východoslovenskou metropolou Košicami v roku 2013 Európskym hlavným mestom kultúry (EHMK), je dnes vernisáž prác francúzskych fotografov, ktorí svoje snímky pripravili v Košiciach.

Projekt v rámci EHMK

Výstava vo Francúzsku potrvá do 15. februára. Expozícia nazvaná Konverzácie je jedným z konkrétnych príkladov slovensko-francúzskych kultúrnych aktivít v rámci EHMK, ktoré presahujú aj do roku 2014.

Fotografi Suzanne Hetzelová, Anne Loubetová, Flore Gaulierová, Pascal Grimaud a Gilles Pourtier fotografovali v Košiciach v rámci programu umeleckých rezidencií. Umelcom program ponúkli za francúzsku stranu Asociácia Les Ateliers de l'Image a za slovenskú Občianske združenie PhotoART Centrum.

Expozícia vo Francúzsku

Výstava v Marseille návštevníkom predstaví dialóg v piatich sériách fotografií piatich umelcov s jedným územím. Snímky popri dokumentárnom rozmere ponúkajú aj rozdielny pohľad na život v meste a jeho okolí.

Keď Marseille-Provence a Košice boli vyhlásené za Európske hlavné mestá kultúry na rok 2013, PhtoArt Centrum v Košiciach a Les Ateliers de l'Image v Marseille sa dohodli na spolupráci. V rámci nej slovenskí fotografi objavovali Marseille a francúzski sa podujali na „osobné až intímne poznávanie Košíc a ich okolia“.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM