Lenka Fedorová Rôzne Správy

Návrh rozpočtu 2017: Aké priority si stanovil košický magistrát?

Už 12. decembra budú košickí mestskí poslanci rozhodovať o budúcoročnom rozpočte. Zdá sa, že mesto má vo svojich prioritách jasno.

Ilustračný obrázok k článku Návrh rozpočtu 2017: Aké priority si stanovil košický magistrát?
Zdroj: Simona Lazorová

Najbližšie rokovanie mestského zastupiteľstva sa bude okrem iného niesť aj v znamení schvaľovania rozpočtu na budúci rok. Na základe svojich finančných možností tak košický magistrát pripravil jeho návrh. Aké investície čakajú Košičanov?

Rozpočet v číslach

Pri tvorbe rozpočtu mesto vychádzalo z Program rozvoja mesta Košice pre obdobie rokov 2015–2020, výhľadovo do roku 2025. Pri zostavení rozpočtu boli kľúčové očakávané príjmy, ktoré spolu s podielovými daňami Štátneho rozpočtu tvoria 58% rozpočtovaných bežných príjmov mesta, ostatné miestne dane, nedaňové príjmy, granty a transfery zo ŠR SR a finančné prostriedky z fondov Európskej únie.

„Podiel na výnose z príjmov fyzických osôb pre obce je 70%, čo pre mesto predstavuje nárast v objeme takmer 5,6 mil. € oproti očakávanej skutočnosti roka 2016,“ informovala hovorkyňa Košíc Linda Šnajdárová.

Priority mesta

Ako sme vás v nedávnom článku informovali, mesto plánuje poriadne zainvestovať do modernizácie osvetlenia. Práve to zaradilo medzi jednu z priorít rozpočtu.Na rad príde aj modernizácia električkových tratí, rekonštrukcia viacerých komunikácií či opravy mostov.

„Pokračovať bude v oprave škôl a školských zariadení ako aj vo výstavbe športových ihrísk a atletických oválov. Magistrát investuje aj do opravy bazéna mestského kúpaliska Rumanova a po majetkovoprávnom vysporiadaní pozemkov aj do rekonštrukcie Slaneckej cesty,“ informovala na webe Šnajdárová.

Podľa hovorkyne je tak rozpočet na rok 2017 zostavený ako vyrovnaný, s celkovými príjmami a výdavkami 209,3 mil. eur, z toho bežné výdavky sú vo výške takmer 139 mil. eur.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM