Alexandra Kolínská Rôzne

Navštívil ju Gagarin, učia tu aj väzňov: Stredná škola v Šaci oslavuje polstoročnicu!

Stredná odborná škola (SOŠ) v mestskej časti Košice-Šaca si tento rok pripomína 50 rokov od svojho založenia. V odboroch poskytuje vzdelanie aj pre košických väzňov. Škola je známa aj návštevou Jurija Gagarina.

Ilustračný obrázok k článku Navštívil ju Gagarin, učia tu aj väzňov: Stredná škola v Šaci oslavuje polstoročnicu!
Zdroj: TASR

Škola je známa výchovou odborníkov pre oceliarne U.S. Steel, v minulosti Východoslovenské železiarne. „Počas svojej 50-ročnej existencie vychovala škola 16 500 absolventov, na čom sa svojou prácou podieľalo 904 zamestnancov. Mnohí z našich absolventov zastávajú významné riadiace funkcie,“ hovorí riaditeľ SOŠ Jozef Šablatúra.

Školu navštívil Gagarin

História školy sa začala písať ešte v priestoroch vstupného areálu košických železiarní, kde stála pôvodná budova odborného učilišťa. Tú po postupnom dobudovaní v 70. rokoch minulého storočia nahradil veľký areál s novou školou, dielňami aj internátmi. V týchto priestoroch sa okrem slovenských žiakov pripravovali do roku 1989 aj Vietnamci a krátko aj Kórejčania. Aj preto je súčasťou jej vybavenia bazén so saunou, ktoré sú žiakom i zamestnancom k dispozícii počas školského roka.

V minulosti odborné učilište nieslo v názve meno prvého kozmonauta Jurija Gagarina, ktorý ju navštívil v roku 1975. Moderné vybavenie, dostatočné priestory a prítomnosť odborníkov na teoretickom i praktickom vyučovaní rozhodli, že škola sa stala v roku 2009 centrom odborného vzdelávania pre hutníctvo a strojárenskú výrobu. V Košickom kraji je takých desať a v rámci celého Slovenska 39.

Absolventi sú žiadaní

V súčasnosti navštevuje školu takmer 500 žiakov, ktorí sa pripravujú v rôznych technických odboroch, po ktorých je v súčasnej dobe medzi zamestnávateľmi veľký dopyt. „Aj preto si absolventi tejto strednej odbornej školy rýchlo nájdu svoje profesijné uplatnenie na trhu prácu a nerozširujú rady nezamestnaných. Mnohí sa však neuspokoja s dosiahnutým stredoškolským vzdelaním a úspešne pokračujú v štúdiu na vysokých školách,“ uviedol učiteľ školy Igor Platko.

Učia sa aj väzni

SOŠ má aj detašované pracoviská v nápravnom ústave v Šaci a Košiciach, kde v učebnom odbore pripravuje vyše 70 odsúdených. Tí okrem výučného listu môžu získať aj zváračský preukaz. V tejto forme vzdelávania odsúdených škola nadviazala na skúsenosti, ktoré získala ešte pred rokom 1989.

Veľký význam má škola pre oceliarsky gigant, keďže pripravuje pre jednotlivé prevádzky hutníkov, strojárov i elektrikárov. Vyznamenaní žiaci podpisujú pracovné zmluvy už po skončení tretieho ročníka, takže po úspešnej maturitnej skúške môžu nastúpiť do práce v tejto firme.

Študenti vymenia zamestnancov USS

Slávnostné podujatie pri príležitosti okrúhleho jubilea sa na škole konalo 16. októbra, prítomný bol aj prezident U.S. Steel Košice George Babcoke. V príhovore zdôraznil, že takéto prepojenie medzi firmou a školou je na Slovensku ojedinelé. „Cez naše brány v súčasnosti prechádza viac ako 3000 absolventov tejto školy, ktorí sú v rozličných odborných aj riadiacich funkciách,“ povedal. Dodal, že ďalší absolventi školy budú postupne nahradzovať tých zamestnancov, ktorí odídu do dôchodku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM