Michal Lendel Rôzne

Navždy odišiel do neba: Zomrel bývalý dekan Lekárskej fakulty UPJŠ

Vo veku 73 rokov nás dňa 23. februára 2014 navždy opustil dlhoročný učiteľ Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach, bývalý dekan UPJŠ LF a prorektor UPJŠ František Longauer (†73).

Ilustračný obrázok k článku Navždy odišiel do neba: Zomrel bývalý dekan Lekárskej fakulty UPJŠ
Zdroj: TASR

František Longauer sa narodil 05.12.1940 v De­brecíne v Maďarsku, mal však slovenskú národnosť. Detstvo prežil na Liptove a potom na Spiši. Medicínu študoval na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach, štúdium v odbore všeobecné lekárstvo ukončil promóciou v roku 1963.

Život spojený s medicínou

Od roku 1963 pracoval ako cirkulujúci lekár v odbore chirurgie a vnútorného lekárstva a potom ako sekundárny lekár na Oddelení patológie Fakultnej nemocnice v Košiciach. Neskôr bol asistentom Ústavu patológie, odborným asistentom a od 1989 docentom z odboru patologická anatómia a súdne lekárstvo na UPJŠ Lekárskej fakulte v Košiciach.

Od roku 1981 bol kandidátom lekárskych vied (CSc.) po úspešnej obhajobe dizertačnej práce „Enzýmy krvných kapilár mliečnej žľazy a nádorov prsníka – histochemická štúdia so zameraním na tzv. nádorovú angiogenézu“. Pracoval ako odborný asistent, neskôr ako docent na Ústave súdneho lekárstva UPJŠ LF, pričom v roku 1990 sa stal prednostom ústavu. Mal špecializáciu 1. a 2. stupňa v odbore patológia a špecializáciu v odbore súdne lekárstvo.

Mimoriadny človek…

Absolvoval trojročný kurz pedagogiky vysokej školy s obhajobou diplomovej práce. Ako prednosta Ústavu súdneho lekárstva UPJŠ Lekárskej fakulty v Košiciach a tiež ako krajský odborník MZ SR pre súdne lekárstvo pôsobil v rokoch 1990 –2006. V rokoch 1990–1991 vykonával funkciu prodekana UPJŠ LF v Košiciach pre zahraničné styky a v rokoch 1991–1994 pôsobil ako prorektor UPJŠ v Košiciach pre zahraničné styky. V rokoch 1994–1997 bol dekanom UPJŠ LF v Košiciach.

„Docent Longauer bol mimoriadny človek, veľmi ľudský, milý a ústretový, kvôli čomu bol veľmi obľúbený pedagóg. Prispel tiež k rozvoju Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach, stál pri rozvoji výučby zahraničných študentov na našej fakulte a podporoval prípravu prvých zahraničných projektov lekárskej fakulty,“ uviedol dekan Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach Leonard Siegfried.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM