Tlačové správy

Nechajte deti učiť sa aj počas prázdnin: Ale zábavnou formou!

Rodiny s deťmi čakajú po sviatočnom období ďalšie dva týždne rozruchu a školského voľna. Pre deti to znamená oddych a zábavu, pre rodičov často dilemu, ako motivovať dieťa k tomu, aby striedalo čas strávený sánkovaním a jašením s učením sa a opakovaním si školského učiva.

Ilustračný obrázok k článku Nechajte deti učiť sa aj počas prázdnin: Ale zábavnou formou!
11
Galéria
Zdroj: Kharisma PR & Promotions

Aj deti však majú právo na relax a rozširovať si vedomosti počas prázdnin môžu zábavnejšími a originálnymi spôsobmi, napríklad s pomocou edukačných hier.

Nachádzanie nových schopností

Výhodou náučných hier je, že hráči nie sú nútení memorovať a učiť sa nasilu. Všetko sa deje prostredníctvom zábavy a dieťa si ani neuvedomí, že práve strávilo niekoľko hodín získavaním nových vedomostí. Strategické myslenie, rozvíjanie logického myslenia a zároveň ponáranie sa do iných svetov dokáže pobaviť celú rodinu. Do farebného sveta korenín vás zavedie strategická hra Century I. – Cesta korenia. „Náučné hry môžu oživiť vedomosti detí z rôznych oblastí alebo im sprostredkovať veľmi veľa nových informácií. Dôležité je, že sa tak deje prostredníctvom hry. Náučné hry sú ideálnym prostriedkom pre tie deti, ktoré majú v škole ťažkosti, a je ťažšie ich k učeniu motivovať. Pri hre menej vnímajú svoje zlyhávanie v škole, nie sú natoľko frustrované,“ vysvetľuje neurovývinová terapeutka Katarína Sipos. Napríklad hra Inkognito si vyžaduje dávku taktiky. „Deti sa pri nej stanú tajnými agentmi, ktorí musia odhaľovať tajomstvá počas karnevalu v Benátkach. Využíva logiku, maskovanie a zbieranie informácií o tajomných postavách, vďaka čomu sa deti učia medzi sebou komunikovať a vyjadrovať svoje myšlienky,“ hovorí Jana Karásková zo spoločnosti Piatnik.

Zdroj: Kharisma PR & Promotions

Zábava aj poznatky

Hra je pre dieťa najprirodzenejší prostriedok získavania informácií. Ani dospelí nie sú radi, keď musia počas dovolenky pracovať. Učenie v škole považuje mnoho detí za prácu a námahu. Ak chcú rodičia svoje dieťa naučiť niečo aj počas jeho „pracovného“ voľna, musia na to ísť nenápadne a najmä tak, aby sa pri tom dieťa bavilo. „Hra zohráva kľúčovú úlohu v zdravom psychickom vývine detí v predškolskom aj školskom veku. Prostredníctvom hry sa rozvíjajú všetky zmysly, myslenie, fantázia, vnímanie určitých pravidiel, následnosti a v nemalej miere aj trpezlivosť a výmena rolí. Prostredníctvom hry si dieťa cenným spôsobom rozvíja pamäť, sebakontrolu, schopnosť potlačiť nežiaduce impulzy či organizáciu. Tieto funkcie sú kľúčové v úspešnom fungovaní v živote aj v škole,“ vymenúva výhody hier Katarína Sipos. Na to všetko doma poslúžia hry ako Mino & Tauri Labyrint alebo Cink Extreme!. „Hra Mino & Tauri Labyrint je plná zábavy, deti si v nej musia vytvoriť tímy a vďaka tomu sa učia spolupracovať a dostať sa spoločným úsilím do cieľa. V hre Cink Extreme! trénujú rýchlosť, pohotovosť a postreh, no všetko s množstvom zábavy. Hra je založená na jednoduchých princípoch s peknými ilustráciami,“ uvádza Jana Karásková.

Zdroj: Kharisma PR & Promotions

Na cesty

Sú situácie, kedy by rodičia uvítali trochu ticha v aute či lietadle a deti decentným spôsobom zabavili. Na to sú ideálne skladné a nenáročné hry. Kocky, kolíky a krabičky s otvormi. Vďaka hre Super Six iba toľko stačí, aby sa zdĺhavá cesta za rodinou počas sviatkov alebo na zimnú lyžovačku premenila na zábavu. Nikdy nesklamú ani klasiky, ktoré obľubuje už niekoľko generácií. Zahrajte si s deťmi napríklad Rybolov alebo Námornú bitku. Kedysi sa hrala len na papieri a s perom v ruke, dnes si ju môžete užiť v trojrozmernom prevedení. Hry sú skladné a môžu byť vždy po ruke v priehradke dverí auta alebo sedadiel. „Zábavné hry dokážu deti uvoľniť, zabaví sa celá rodina. U detí, ktoré sú pod veľkou psychickou záťažou alebo pod veľkým tlakom v náročnej škole, by som volila skôr tento typ hier, aby mali priestor na uvoľnenie a relaxáciu. Ideálne sú spoločenské hry, kedy rodičia trávia spoločný čas s deťmi. Učia ich pravidlám aj schopnosti prehrávať a zbližujú sa,“ hovorí terapeutka.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy.

Nechajte deti učiť sa aj počas prázdnin: Ale zábavnou formou!
11
Galéria
Zdroj: Kharisma PR & Promotions
Zdroj: Kharisma PR & Promotions
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM