Zuzana Vajayová Rôzne

Nelegálnym chatrčiam na Demetri odzvonilo

Nelegálnym príbytkom v košickej lokalite Demeter situovanej pri Sídlisku Ťahanovce odzvonilo. Do ich likvidácie sa dnes pustili ťažké mechanizmy.

Hovorkyňa košického magistrátu Martina Viktorínová TASR informovala, že dnešnú akciu zamerali na vypratanie nelegálnej skládky na mestských pozemkoch.

K tomuto kroku pristúpilo mesto z viacerých dôvodov. „Jednak kvôli tomu, že tam hrozilo nebezpečenstvo požiaru a skratu, keďže tam boli načierno zavedené elektrické vedenia z priľahlých blokov. Ďalšia vec bola správa hygienikov, ktorí tvrdili, že je nebezpečenstvo vzniku nákazy v tejto oblasti, premnoženia hlodavcov a epidémie,“ konkretizovala Viktorínová. Dodala, že civilná ochrana označila toto miesto ako skládku horľavého materiálu. „To znamená, že bolo absolútnou prioritou vedenia mesta túto skládku odstrániť a ochrániť tak životy a zdravie obyvateľov,“ poznamenala.

V chatrčiach na Demetri sa dnes nachádzalo 78 ľudí. „Toľko ich napočítali terénne sociálne pracovníčky. Všetci z nich majú miesto trvalého bydliska, to znamená, že sa majú kam vrátiť. V žiadnom prípade neostanú na ulici,“ doplnila hovorkyňa.

Uviedla ďalej, že mesto zabezpečilo pre približne 20 osôb, ktoré požiadali o náhradné ubytovanie, vojenský stan. Tento pôvodne postavili na Luníku IX, ale keďže sa tam ľudia odmietli presťahovať, premiestnili ho na Demeter.

Viktorínová nevedela konkretizovať, kedy budú búracie práce na Demetri definitívne ukončené. „Predpoklad bol, ak všetko pôjde hladko, skončiť dnes, najneskôr zajtra,“ uzavrela hovorkyňa magistrátu.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM