Alexandra Kolínská Správy

Nespokojní Košičania vyšli do ulíc. Odborári: Nevylučujeme ani štrajky!

Podpora požiadaviek v kolektívnom vyjednávaní, ako sú rast miezd, zlepšenie pracovných podmienok a sociálneho postavenia zamestnancov bola hlavným motívom zhromaždenia a pochodu ulicami mesta Košice, ktoré zorganizoval Odborový zväz (OZ) KOVO.

Ilustračný obrázok k článku Nespokojní Košičania vyšli do ulíc. Odborári: Nevylučujeme ani štrajky!
Zdroj: TASR

Približne 2500 odborárov z celého Slovenska už tradične hlučne, sirénami, píšťalkami, či rapkáčmi a bubnami dávali najavo svoju nespokojnosť so situáciou v akej sa nachádzajú.„Našim cieľom je presvedčiť ľudí a diskutovať o tom, akým spôsobom treba vyjednávať a ako dosiahnuť vyššie mzdy. Zamestnávatelia dnes ponúkajú nulu,“ povedal pre TASR predseda rady OZ KOVO Emil Machyna.

Podľa Machynu je nielen inflácia ukazovateľom pre rast miezd, ale je to aj produktivita práca a iné finančné ukazovatele. Poukázal na to, že slovenská ekonomika vykazuje 80 % produktivity v rámci Európy, ale len 40%-né mzdy. „My chceme dosiahnuť 40 eur pre každého zamestnanca plus trojpercentný rast tarifných miezd,“ doplnil Machyna. Upozornil na to, že kováci plánujú spustiť aj nátlakové akcie, ak vyjednávania so zamestnávateľmi neprinesú očakávané výsledky. Nevylúčil ani štrajky.

Predseda základnej organizácie OZ KOVO v U. S. Steel Košice vyhlásil, že už len oznámenie o dnešnej protestnej akcii znamenalo, že zamestnávateľ prišiel na kolektívne vyjednávanie s novým návrhom. O konkrétnej podobe návrhu hovoriť nechcel. „Dohodli sme sa, že vyjednávanie bude za zatvorenými dverami,“ povedal, naznačil však s návrhmi sú odborári spokojní.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM