Rôzne

Netradičná akcia v Košiciach: Beh čašníkov sa konal v meste po prvý raz

S behom čašníkov sa Košičania mohli stretnúť po prvý raz. Je súčasťou 23. ročníka osláv Dňa mesta Košice.

Ilustračný obrázok k článku Netradičná akcia v Košiciach: Beh čašníkov sa konal v meste po prvý raz
Zdroj: TASR

Beh čašníkov si dnes v Košiciach na Hlavnej ulici vyskúšalo 23 z nich. Ako TASR informovala organizátorka podujatia Veronika Šmihuľová Kašpar, jeho cieľom je zaviesť peknú tradíciu, pri ktorej miestni obyvatelia zažijú množstvo zábavy.

„Atmosféra bola výborná, nečakali sme toľko ľudí. Košičania povzbudzovali, dokonca si zaspievali na záver pesničku Vrchní, prchni!“ priblížila.

Čašníkov nominovali miestne bary a reštaurácie, trasa mala približne 60 metrov. Bežci museli počas nej držať v rukách podnos s plným pohárom. Desaťčlenné štafety čašníkov súťažili vyraďovacím systémom. Víťazi si odniesli finančnú odmenu.

Podľa organizátorky nikto presne nepozná korene vzniku behu čašníkov, jeho základy sú vo francúzskej kultúre. „Behom sa poukazuje na legendárne schopnosti parížskych čašníkov v rýchlej obsluhe hostí a kľučkovanie v preplnených podnikoch a uličkách na sklonku 19. storočia,“ vysvetlila s tým, že jeden z najznámejších behov sa konal v roku 1900 v Paríži a postupne si získaval popularitu naprieč Európou.

Preteky sa podľa Šmihuľovej Kašpar organizujú na všetkých piatich kontinentoch a prispôsobujú sa miestnym zvykom. „Napríklad v Južnej Amerike zahŕňajú prekážky. V Španielsku a Číne sa preteky konajú na pobrežiach slnečných pláží, v Austrálii v uličkách trhovísk, na Islande na trávniku miestnych parkov a v Škandinávii na výletnej lodi,“ priblížila.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM