Lukáš Zavacký Kultúra

Netradičná výstava 2+2=3 v Košiciach: Stav neurčitosti v originálnom pohľade

Východoslovenská galéria (VSG) v Košiciach sprístupnila výstavu diel pod názvom Still alive alebo 2+2=3. O čo ide?

Ilustračný obrázok k článku Netradičná výstava 2+2=3 v Košiciach: Stav neurčitosti v originálnom pohľade
Zdroj: TASR

„Predstavuje pravdepodobne najširšiu prezentáciu plošných prác Borisa Vaitoviča. Ako prezrádza názov, nachádzame v nej boj o legitimitu maľby – stále súčasného média. Rovnako však môžeme dešifrovať odkaz na still life, čo je anglický výraz pre zátišie, a to ako historicky známy spôsob zobrazovania malého fragmentu reality,“ uvádza sa v pozvánke.

Rozmerné výtvory podľa organizátorov konfrontujú diváka s naoko triviálnym príbehom, ktorý je narušený neočakávaným a často formálne nesprávnym zásahom.

Autor do nich vnáša priam zenovský pokoj, autonómne štruktúry a plochy dopĺňa skromným zákrokom navracajúc dielam napätie, kolíziu a stav neurčitosti. „Mnohokrát nevieme definovať, či sa veci pohybujú alebo sú statické. Či padajú alebo levitujú. Či sa k nám priestor približuje alebo sa vzďaľuje. Tento pocit narušenia toho, čo o realite vieme, prestupuje a zjednocuje výstavu ako celok,“ približuje VSG.

Boris Vaitovič vzišiel z nášho mesta. Po ukončení umeleckej priemyslovky pokračoval v štúdiách na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre, neskôr na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach, Akadémii výtvarných umení v Prahe a postgraduálne štúdium ukončil na Akadémii umení v Banskej Bystrici. V ostatných rokoch pôsobí aj ako pedagóg na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM