Veronika Ondo-Cholewová Kultúra

Netradičná výstava v Košiciach: Ponúka PF-ky z tvorby slovenských a zahraničných výtvarníkov

Výber obľúbených novoročeniek známych ako PF-ky ponúka medzinárodná výstava v Českom spolku v Košiciach. Takmer päťdesiatka diel – aktuálnych i starších je z tvorby slovenských, českých a ďalších zahraničných výtvarníkov.

Ilustračný obrázok k článku Netradičná výstava v Košiciach: Ponúka PF-ky z tvorby slovenských a zahraničných výtvarníkov
Zdroj: TASR

Novoročenky či PF-ky (z francúzskych slov Pour féliciter) sú už tradičnými a populárnymi poslami želaní do nového roka a symbolmi striedania rokov.

„Výstava je príležitosťou vidieť páčivé výtvarné dielka v rôznych výtvarných technikách, od klasickej ‚repro‘ pohľadnice až po výtvarné opusy – vtipné a úsmevné maľby a grafiky, fotografie, koláže a PC-opusy od popredných, známych a obľúbených autorov zo Slovenska, Česka i krajín vzdialených – maliarov, grafikov, dizajnérov, karikaturistov, ale aj umelcov z radov básnikov, ktorí pridali vinš či veršík,“ priblížil kurátor Peter Závacký. Ten zo svojej bohatej zbierky vybral na výstavu novoročenky od tvorcov z celkovo 15 krajín od Brazílie po Uzbekistan.

K prezentovaným autorom patria zo Slovenska napríklad Koloman Leššo, Dušan Kállay, Kamila Štanclová, Janko Gľonda, Jozef Hudák, Andrej Mišanek, Marcel Krištofovič či Marcel Čižmár, Česko zastupujú Adolf Born, Vladimír Suchánek, Josef Pospíchal, Lubomír Vaněk, Milan Lipovský alebo Jiří Žáček. K ďalším autorom patria Francúz René Bouschet, Srb Aleksandar Blatnik, Španiel Manuel Junco, Brazílčan Amorin, Holanďan Rasing, Rus Nikolaj Račkov či Egypťan Morsy Fawzy. Výstava v priestoroch Českého spolku na Hlavnej ulici 70 je otvorená do 10. februára.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM