Alexandra Kolínská Kultúra

Leto nám v Košiciach spríjemní kultúra: V meste štartuje takmer mesiac trvajúci festival

Už v túto sobotu začína takmer mesačný festival Leto v parku. Tento festival vám prinesie príjemné, pohodové a kultúrne spestrenie letných dní.

Festival Leto v parku bude prebiehať od 9.8. do 31.8.2014. Tešiť sa môžete na rôzne hudobné žánre, literatúru, filmové predstavenia, workshopy, výstavy a aktivity pre rodiny s deťmi. Budete mať možnosť navštíviť stálu expozíciu zábavno-technického centra Steel Park alebo jednu z najkrajších pobočiek Knižnice pre mládež mesta Košice LitPark.

Leto v parku 2014 oficiálne začne v sobotu 9. augusta pestro namixovaným hudobným programom. Milovníkov energickej hudby organizátori potešia koncertom a netradičným hudobným spojením raprockovej skupiny Para so Sendreiovcami a rómskym zoskupením hudobníkov Kokavakere lavutara. Ich pohodovo-zábavno-živelnému vystúpeniu budú predchádzať melodické vokály kombinované s elektronikou skupiny Lavagance a tanečné vystúpenie skupiny Outbreak. Komu to nebude stačiť, po koncerte sa môže presunúť do hlavnej budovy Kasární kde začne afterparty.

Nasledujúca nedeľa sa už ponesie v pokojnejšom duchu, pretože začne predstavením divadla Maškrta pre najmenších a súčasťou programu budú aj tvorivé dielne a čítanie pre deti. Večer už dospelých divákov pobaví divadelno-improvizačná skupina so slabosťou pre situačný humor, ktorá si hovorí 3T (Tri tvorivé tvory). Predstavenie je založené na improvizáciách a skladá sa z viacerých skečov. Divákov sa budú snažiť zabaviť humorom, ktorý vzniká priamo na javisku a na ich podnet.

Na štvrtok sa môžu tešiť jazzoví fanjnšmekri. Koncert Ofir Shwartz Tria je projektom izraelského jazzového klaviristu, skladateľa, aranžéra a producenta Ofira Shwartza, ktoré hrá vlastné skladby a ponúka osobitý prístup inšpirovaný jazzom, rockom a drum´n´ bass. Koncert zároveň patrí medzi sprievodné podujatia košického festivalu židovskej kultúry Mazal tov!

V piatok 15. augusta sa v Kasárňach/Kul­turparku predstavia prví z headlinerov festivalu Noise of Human Art/ N.O.H.A a sviežej new-age popovej kapely King Shaolin. V sobotu si zasa na svoje prídu priaznivci vážnej hudby.

Druhá festivalová divadelná nedeľa 17. augusta bude opäť patriť deťom a poteší ich známou rozprávkou Pavla Dobšinského Mechúrik – Koščúrik v podaní členov spišskonovoveského Divadla na Predmestí. Večer sa dospelé publikum môže v rámci festivalu po prvýkrát stretnúť s iným variantom zábavy, na Slovensku zatiaľ netradičnou, humornou reflexiou života formou Stand-up komédie.

Nasledujúci týždeň bude Leto v parku pokračovať spomínanou filmovou prehliadkou Bažant Kinematograf. Ponúkne päticu celovečerných slovenských a českých filmov. Kto si chce bezplatne, pod stromami a na deke pozrieť filmy ako Okresní přebor, Kandidát, Fair play, Tigre v meste či Eštebák, mal by si v diári označiť 20. až 24. august.

Vyvrcholením 6. ročníka festivalu Leto v parku bude v posledný augustový deň koncert japonskej klaviristky Hiromi. Celým menom Hiromi Uehara je držiteľkou Grammy za najlepší jazzový album roka a jednou z najvplyvnejších jazz(wo)man súčasnosti. Preslávila sa nielen bravúrnou technikou a virtuozitou, ale aj živelnosťou, energickosťou a hlbokým vcítením do hudby, ktorú hrá. Na vystúpení v Košiciach ju budú sprevádzať basgitarista Anthony Jackson a bubeník Simon Phillips a 31. augusta nepochybne ohúri aj tunajšie publikum.

foto: ilustračné

Zdroj: K13

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM