Alexandra Kolínská Rôzne

Neviete kam na výlet? Pri Košiciach máme TAKÉTO impozantné vodopády!

Neďaleko Košíc leží nenápadná dedinka, ktorá skrýva množstvo zaujímavostí. Jednou z nich je aj prírodný kaňon s nádhernými vodopádmi, ktorý je skvelým miestom pre víkendový odpočinok.

Ilustračný obrázok k článku Neviete kam na výlet? Pri Košiciach máme TAKÉTO impozantné vodopády!
Zdroj: TASR

Medzi obcami Háj a Hačava (okres Košice – okolie) sa nachádza približne štyri kilometre dlhý kaňon, ktorý ponúka rôzne krasové javy, ale aj vari najkrajšiu miestnu prírodnú turistickú atrakciu – Hájske vodopády.

Ako informovala starostka obce Irena Gajdošová, vodopády vznikli vďaka Hájskemu potoku pretekajúcemu dolinou, a tiež vďaka výškovým rozdielom až do 300 metrov. Nachádza sa tu desať vodopádov rôznej veľkosti, od jedného do siedmich metrov.

„O vodopády sa obec vzorne stará. Osadili sme tam lavičky a stoly, vytvorili oddychové miesta a môžem povedať, že sú turistami hojne navštevované,“ povedala Gajdošová. Doplnila, že vodopády nie sú len dielom prírody. „V týchto miestach boli travertínové bane a lomy. Po ťažbe v 50. rokoch minulého storočia tam vznikli kaskádovité tvary a neskôr si tam našla cestu aj voda,“ vysvetlila.

Viac zaujímavostí o dedinke Háj sme spomínali v článku Filmová socha anjela stále púta pozornosť o natáčaní Hollywoodskeho fil­mu.

Ak neviete, čo sú cvrnkajúce hrable, ktoré v Háji vyrábajú, prečítajte si TU.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM