Michal Lendel Kultúra

Nevšedná výstava v korunách stromov: Fotky odhalia veľké príbehy i skryté tajomstvá...

Najnovší projekt fotografa Martina Črepa Human Family z Izraela sa bude tešiť pozornosti na Hlavnej ulici priamo medzi korunami stromov. Výstava je voľne prístupná pri Spievajúcej fontáne až do konca júna 2014.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedná výstava v korunách stromov: Fotky odhalia veľké príbehy i skryté tajomstvá...
Foto: Michal Lendel / Zdroj: Dnes24.sk

Hlavná ulica v Košiciach je od štvrtka zaplnená šesťdesiatimi unikátnymi fotografiami Martina Črepa a to až do konca júna. Tento autor je známy okrem iného aj ako fotograf – cestovateľ, ktorý prináša fotografické správy o bežnom živote v zdialených, neprístupných krajinách. Tentokrát sa v rámci pokračovania svojho projektu s názvom Human Family vydal do Izraela, kde strávil jeden mesiac.

Život bežných ľudí

Práce Martina Črepa odhaľujú každodenný život v krajine, ktorá je často v médiách vykresľovaná len prostredníctvom konfliktov, násilia a teroristických útokov. Akoby sa v nej nenachádzal iný život bežných ľudí. Fotografie chcú odhaliť celkom iný Izrael. Sú na nich tak veľké príbehy, skryté tajomstvá, ako aj všedné banality. Farby, chute, vône a sny Izraela, krajiny plnej kontrastov. Krása odlišností a vzájomné koexistovanie kultúr.

,,Mierový projekt Human family je zameraný na obyčajného človeka, prostredníctvom ktorého chceme ukázať, že ľudia dokážu žiť jeden vedľa druhého bez ohľadu na vierovyznanie, sociálne postavenie, či ekonomickú situáciu,“ povedal o projekte fotograf Martin Črep.

Vojnový konflikt

Human Family sa snaží zachytiť život ľudí v krajinách, ktoré boli ešte donedávna vo vojnovom konflikte. Na rozdiel od dramatického mediálneho obrazu, chce tento projekt predstaviť Izrael, ako miesto, kde sa stretávajú tri najväčšie monoteistické náboženstvá a ukázať ako sa spolu dá žiť. ,,Chceme priblížiť každodenný život obyvateľov Izraela, nie len to, čo sa o tejto krajine dozvedáme v médiách. Ľudia tam predsa tiež chodia do práce, smejú sa, milujú, žijú svoje životy,“ dopĺňa autor.

Výstavu farebných fotografií, ktoré visia doslova medzi korunami stromov, podporili aj známe osobnosti slovenskej kultúry. Podujatie sa koná pod záštitou primátora mesta Košice – Richarda Rašiho. Súčasťou projektu je okrem výstavy aj rovnomenný dokumentárny film režiséra Borisa Bočeva.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM