Lenka Fedorová Správy

Nevšedné kúty východu Slovenska: 10 úžasných miest, o ktorých by mal vedieť každý!

Krásy, za ktorými netreba cestovať cez pol zemegule. Východ Slovenska ukrýva okrem známych i menej známe miesta, ktoré si zaslúžia patričný obdiv.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedné kúty východu Slovenska: 10 úžasných miest, o ktorých by mal vedieť každý!
Zdroj: TASR

Hájske vodopády

Hájske vodopády, nazývané aj Vodopády Hlboký jarok sú situované v Hájskej doline neďaleko od cesty spájajúcej obce Háj a Hačava a patria medzi najkrajšie útvary Slovenského krasu.

Hájske vodopády
3
Galéria
Zdroj: TASR

Zádielska tiesňava

Okolie maličkej obce Zádiel skrýva nádhernú prírodu a unikátnu scenériu. Severne od obce, vo východnej časti Slovenského krasu, totiž leží Zádielska tiesňava, ktorá je dlhá asi 3 kilometre, hlboká 300 metre a jej šírka nedosahuje miestami ani 10 metrov. Pohľad na celú dolinu je skutočne fascinujúci.

Zádielska tiesňava
2
Galéria
Zdroj: TASR

Jazero Beňatina

Malé, nenápadné, ale naše. Týmito slovami by sa dalo opísať jazero, ktoré sa nachádza pri Sobranciach. Jazero vzniklo z bývalého kameňolomu po zaplavení priezračnou spodnou vodou. Vďaka farbe vody a nádhernému prostrediu pripomína návštevníkom Plitvické jazerá.

Jazero Beňatina
4
Galéria
Zdroj: TASR

Prešovská kalvária

Kalvária je barokový komplex vypínajúci sa na nevysokom kopci na západnom okraji Prešova. V minulosti ju hneď po banskoštiavnickej považovali najkrajšiu kalváriu na území Uhorska.

Zdroj: TASR

Slovenské opálové bane

Slovenské opálové bane sa rozprestierajú na území Slanských vrchov. Slovenské opály sú na svetových trhoch vysoko cenené pre svoje jedinečné vlastnosti, nakoľko vynikajú tzv. opalescenciou, čiže dokonalou hrou farieb. Niet divu, že ich obdivuje celý svet a banské diela sú tak vychytenou turistickou lokalitou.

Slovenské opálové bane
3
Galéria
Zdroj: TASR

Dom Majstra Pavla

Starý pamiatkový dom z 15. storočia, ktorý sa nachádza v Levoči obýval kedysi jeden z najvýznamnejších stredovekých rezbárov v celej Európe, majster Pavol. Dom je v súčasnosti v správe Spišského múzea, ktoré tu zriadilo expozíciu venovanú životu a dielu tohto umelca.

Zdroj: TASR

Kaštieľ v Markušovciach

Jednou z najreprezen­tatívnejších stavieb južného Spiša je bezpochyby kaštieľ v obci Markušovce. Kaštieľ je pôvodne renesančný, neskôr bol rokokovo upravený a obklopený parkom. Bol reprezentačným sídlom feudálnych majiteľov, Mariássyovcov. V areáli kaštieľa sa nachádza aj letohrádok Dardanely.

Zdroj: TASR

Vrch Sivec

Známy vrch Sivec je vyhľadávaným miestom, najmä pre úžasnú scenériu a výhľad na okolité vrchy, za priaznivého počasia aj na Tatry. Na vrchu a v jeho okolí sa nachádzajú pozoruhodné krasové javy, najmä jaskyne a okolitú prírodu charakterizuje chránená teplomilná vegetácia i hniezda vzácnych a chránených druhov vtákov.

Humenský skanzen

Skanzen patrí pod Vihorlatské múzeum v Humennom. Najvýznamnejším objektom, ktorý majú návštevníci tohoto skanzenu k dispozícii je gréckokatolícky drevený Kostol sv. Michala Archanjela, ktorý bol vraj postavený bez pomoci klincov. Okrem neho možno v objekte nájsť množstvo poľnohospodárskych strojov, vodný mlyn či kováčsku dielňu.

Duklianske bojisko

Duklianske bojisko je chránený areál vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku, ktorý sa rozprestiera v oblasti Duklianskeho priesmyku. Súčasťou jeho areálu je vojnový cintorín, na ktorom je pochovaných 565 príslušníkov čs. armádneho zboru, ktorí padli počas Karpatsko-duklianskej operácie. Po obvode cintorína sa nachádzajú busty hrdinov Dukly vrátane busty veliteľa zboru, generála L. Svobodu.

Duklianske bojisko
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM