Webnoviny - Rôzne

Nevšedný koncert bude v košickom Dome umenia

Košický Dom umenia zažije dnes nevšedný koncert, keď sa na jednom pódiu naraz predstavia hudobníci z folklórneho súboru Zemplín a symfonického orchestra Konzervatória Košice.

Foto: SITA/Ivan Fleischer (WEBNOVINY) – O 19:00 zaznejú prvé tóny malého hudobného cestopisu regiónom východného Slovenska, ale nielen ním.

„Osobné a profesijné priateľstvá vyústili do programu, v ktorom sa spoja očarujúca prostota pôvodných foriem s citlivým a umelecky fundovaným zásahom upravovateľov,“ hovorí riaditeľ michalovskej umeleckej školy Talent – Um Ľubomír Buraš. Dodal, že hudobníci ľudovej hudby Zemplín sa vytrvalo venujú šíreniu hudobného odkazu generácií – po celom svete a s vynikajúcim ohlasom.

Folkloristi však nežijú iba v minulosti a vo zvukoprázdne. Tak sa do ich prejavu dostali tiež elementy rocku, jazzu, klasickej hudby a spontánne sa premiesili s autentickými folklórnymi prvkami. Podobne sa ich mladší kolegovia symfonici radi prenesú cez pomyselné hranice tzv. vážnej hudby.

Fčera mi švicilo slunočko, Odam dzivku, Ej, leto horuce – aj tieto piesne sa stanú predlohou odviazaného muzicírovania. Pod taktovkou Jána Drietomského sa však ozve „iná“ ľudová pieseň, skôr na spôsob world music. „Zriedkavo počutá syntéza melodickej krásy, harmonickej vynaliezavosti a majstrovskej interpretácie zaručene nadchne všetkých návštevníkov koncertu,“ hovorí Buraš.

VSE City Run bude štvrtý krát v metropole východu

V Košiciach odštartuje 4. mája séria troch charitatívnych bežeckých podujatí nesúcich názov VSE City Run. Už tradične si trať s dĺžkou cca 4 km budú môcť zabehnúť športoví nadšenci v Košiciach, v Spišskej Novej Vsi a premiéru zažijú tentoraz Michalovčania. Súčasťou podujatia bude ako každý rok i celodenný pódiový program s nonstop behom na páse.

Podujatie odštartuje dopoludnia o 10:00 behom na stacionárnom bežiacom páse v sprievode moderovaného bloku hudby a slova. O 14:00 sa začína registrácia účastníkov a predávanie bežeckých čísel. O 16:30 sa postavia na štart účastníci Prechádzky. Samotné VSE City Run odštartuje o 17:00. O 18:00 bude ukončený beh na stacionárnom páse a nasledovať bude vyhlásenie výsledkov.

Základnou myšlienkou podujatia je pomoc. Vo všetkých troch mestách bude pomoc smerovať subjektom, ktorých činnosť je spojená so starostlivosťou o autistické deti. V Košiciach bude pozornosť venovaná Autistickému centru Rubikon. Cieľom centra je predovšetkým zabezpečenie celoživotnej starostlivosti a služieb pre občanov s autizmom a ich rodinám.

Pomoc pre Rubikon bude v rukách účastníkov. Bude to 33 eur za každý kilometer, ktorý športovci zdolajú na bežeckom páse a k tomu prostriedky, ktoré organizátori získajú z predaja štartovných čísel. Nezanedbateľná bude tiež pomoc dobrovoľníkov z radov zamestnancov VSE, ktorí sa zapoja do prác v areáli centra Rubikon.

Košický City Run, ktorý sa koná štvrtý raz, je súčasťou majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji. S týmto faktom však súvisia aj určité zmeny, ku ktorým museli organizátori z praktických dôvodov pristúpiť. Vynútenou zmenou je napríklad presun celého diania z tradičných priestorov Dolnej brány pred Immaculatu a tiež zrušenie kategórie Inline korčuliarov pre obmedzený priestor na cyklistickom chodníku vo Fan Village. Organizátori veria, že v bežeckom poli sa objavia i hokejoví návštevníci Košíc.

Pre tých, ktorí ešte bežať nevedia, alebo pre tých ktorí uprednostňujú pomalšie športové tempo, ale napriek tomu majú chuť zapojiť sa do podujatia VSE City Run, pripravili organizátori disciplínu s názvom VSE City Run Prechádzka. Na štartovú čiaru prechádzky po pešej zóne sa postavia mamičky s kočiarikmi, psičkári, aj tí skôr narodení.

Účasť na podujatí prisľúbili mnohé košické športové kluby, vysoké, stredné i základné školy. Organizátori veria, že sa podarí prekonať hranicu tisíc účastníkov. Vlani sa na podujatí zúčastnilo 907 ľudí. Na štart sa pripravujú aj viacerí zamestnanci VSE a ďalších podnikov, niektorí pracovníci košického magistrátu, zúčastniť by sa mal aj primátor Košíc Richard Raši. Chýbať nebudú zástupcovia novinárskej obce a hovorcovia.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM