Správy Správy

Nežnú revolúciu si pripomenuli aj Košice: Máme byť na čo hrdí!

Výročie začiatku Nežnej revolúcie, ktorá vyústila do pádu socializmu v bývalom Československu si dnes pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu pripomenuli aj Košičania. Pri pamätníku na Hlavnej ulici si niektorí členovia miestnej samosprávy uctili spoločne s verejnosťou obete režimu.

Ilustračný obrázok k článku Nežnú revolúciu si pripomenuli aj Košice: Máme byť na čo hrdí!
Zdroj: TASR

Pietnu spomienku pri pamätnej tabuli venovanej 17. novembru 1989 dnes v centre Košíc zorganizovala ako prvá miestna samospráva. Pri pamätníku na Hlavnej ulici si následne spolu s verejnosťou uctila kyticami množstvo obetí, ktoré prišli o život počas bývalého režimu.

Emotívne spomienky…

„Dnes si spomíname na rok 1989, ale aj na udalosti z roku 1939. V obidvoch rokoch došlo 17. novembra k potlačeniu demonštrácií v Prahe. O tej z roku 1989 vedia všetci, no na druhú z roku 1939, pri ktorej zomrelo deväť študentov, niektorí, najmä mladšia generácia, zabúdajú,“ uviedol košický primátor Richard Raši (Smer-SD).

Novembrové udalosti z roku 1989, ktoré sa odohrávali v centre mesta pred budovou štátnej vedeckej knižnice má košický primátor stále živo v pamäti. „Stretávali sa tu študenti a konali sa tu zároveň verejné zhromaždenia. Má to pre mňa istý emotívny náboj, pretože v novembri 1989 som bol prvákom na vysokej škole, čiže bolo to pre mňa o to silnejšie.“

Obrovská zmena počas 24 rokov

Slovensko je podľa Rašiho krajinou, ktorá je v porovnaní s vyspelými demokraciami ešte stále vo vývoji. „Myslím si, že sme stále mladá demokracia a za 24 rokov sa možno nedá dobehnúť to čo v iných krajinách funguje po dlhé desaťročia. Keď si však uvedomíme tú obrovskú zmenu, ktorou sme prešli za 24 rokov, tak si myslím, že máme byť zároveň na čo hrdí.“

Významný medzník v dejinách Československa si dnes v Košiciach po spomienkových aktoch organizovaných radnicou pripomenuli aj sympatizanti pravice a neskôr občianski aktivisti. „Sloboda a demokracia sú hodnoty, ktoré treba presadzovať v každodennom živote. Je potrebné ich vnímať ako ideály, o ktoré sa musíme stále trvalo usilovať,“ povedal na margo dnešného výročia poslanec Národnej rady SR Viliam Novotný (SDKÚ-DS).

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM