Webnoviny - Rôzne

Nitra Invest opäť v hre o budovu pre daniarov v Košiciach

Z celkového počtu šiestich ponúk od firiem ponúkajúcich nové sídlo pre daňové orgány v Košiciach majú reálnu šancu prenajať nehnuteľnosť Daňovému riaditeľstvu SR dve spoločnosti.

Komisia zriadená pre vyhodnotenie ponúk totiž po prijatí ponúk vylúčila štyri spoločnosti pre nedodržanie podmienok stanovených vo verejnej výzve. V hre tak podľa zverejnenej zápisnice z otvárania ponúk zostala len spoločnosť Nitra Invest a CTR Business Center III. Práve pre kritizovaný prenájom budovy od spoločnosti Nitra Invest rezort financií pristúpil k zriadeniu komisie a opätovnému výberu nového prenajímateľa budovy.

V objektoch, ktoré ponúkli tieto dve spoločnosti na prenájom, bude následne podľa odporúčaného postupu komisie vykonaná prehliadka priestorov, pričom budú vyžiadané prípadné doplnenia údajov predložených v ponuke. „Ponuky týchto predkladateľov zároveň bude nutné vyhodnotiť rovnocennými údajmi v ponúkaných plochách so zohľadnením ponúknutej jednotkovej ceny za jednotlivé položky,“ uvádza sa v zápisnici z otvárania obálok, ktorú zverejnilo Daňové riaditeľstvo SR. Konečné výsledky súťaže by mali byť známe 14. júna, respektíve hneď po tomto termíne.

Ponuky na prenájom podalo šesť firiem

Výberová komisia Daňového riaditeľstva SR v závere minulého týždňa za prítomnosti notárky a zástupcov médií otvorila obálky s ponukami na prenájom nehnuteľností pre sídlo daňových orgánov v Košiciach. Ponuky podalo šesť firiem: EXTEL INVEST, Business center Moldavská, CTR business center III. z Košíc, Nitra Invest z Nitry, Colliers International a HB REAVIS Slovakia z Bratislavy. Obálku s ponukou firmy HB REAVIS Slovakia však komisia neotvorila pre nesplnenie súťažných podmienok, keďže bola doručená hodinu a 20 minút po termíne. Uzávierka podávania ponúk do súťaže bola v utorok 31. mája o 9:00.

Daňové riaditeľstvo zverejnilo aj dôvody vyradenia jednotlivých ponúk

Spoločnosť EXTEL INVEST nedodržala podmienku na minimálnu výmeru plochy prenájmu, neuviedla jednotkové ceny za prenájom parkovacích miest a služieb a budova, ktorú ponúkla, nie je stavebne ukončená a pripravená v požadovanom rozsahu. Pre rovnaký dôvod bola vyradená aj ponuka firmy Business center. Spoločnosť Colliers International podľa zverejnenej zápisnice nedodržala podmienku na minimálnu výmeru plochy prenájmu a taktiež aj v tomto prípade, okrem iných dôvodov, figuruje medzi dôvodmi vylúčenia to, že budova nie je stavebné ukončená a pripravená v požadovanom rozsahu.

Kauza prenájmu budovy pre daňové orgány v Košiciach

Vznikla po tom, ako sa na verejnosť dostali informácie, že priestory za zhruba 6,6 milióna eur prenajala daňovému úradu firma Nitra Invest Ondreja Ščurku, ktorý šéfuje okresnej organizácii SDKÚ-DS v Nitre. Opozícia to označila za stranícky klientelizmus. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) vyzvala vtedajšieho generálneho riaditeľa Daňového riaditeľstva SR Miroslava Mikulčíka, aby „prijal politickú zodpovednosť“. To odmietol minister financií Ivan Mikloš.

Mikulčík sa svojej funkcie vzdal po tom, ako premiérka Radičová v druhej polovici apríla svojmu straníckemu šéfovi Mikulášovi Dzurindovi povedala, že zvažuje svoje zotrvanie na poste predsedníčky vlády. „Nechcem byť prostriedkom akéhokoľvek mocenského zápasu, či už je to vo vzťahu k opozícii alebo vo vnútri koalície. Ministra financií, ktorého si nesmierne vážim, a ani premiérku nechcem dostať do akéhokoľvek konfliktu, a preto som sa rozhodol zo svojej funkcie odstúpiť,“ informoval Mikulčík.

Koalícia sa následne dohodla, že zodpovednosť za kauzu budovy pre daniarov v Košiciach preberá SDKÚ-DS. Spor premiérky Ivety Radičovej a ministra financií Ivana Mikloša mal pritom vyriešiť Najvyšší kontrolný úrad. Obaja sa zaviazali, že výsledku kontroly NKÚ na Daňovom riaditeľstve SR sa podriadia.

Foto: SITA/archív Smer-SD Zdroj: WEBNOVINY

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM