Lukáš Zavacký Kultúra

Noc múzeí a galérií v Košiciach: Otvorených bude 30 výstav, čo sa bude diať na Hlavnej?

Čoskoro to opäť vypukne. Noc múzeí a galérií bude tento rok v Košiciach zameraná na šport. Konať sa bude v sobotu 21. mája v tradičnom čase od 17:00 do polnoci. Na toto sa môžeme tešiť!

Ilustračný obrázok k článku Noc múzeí a galérií v Košiciach: Otvorených bude 30 výstav, čo sa bude diať na Hlavnej?
Zdroj: TASR

Siedmy ročník sľubuje spojiť zdanlivo nespojiteľné – šport v kultúrnych inštitúciách a dobovosť so súčasným umením. Súčasťou bude pestrý sprievodný program na Hlavnej ulici.

„Našou tohtoročnou pýchou je titul Európske mesto športu 2016 a preto sa téma športu prirodzene prenáša do atmosféry a koloritu nášho mesta. Šport je s Košicami spätý tak, ako je s ním spätá kultúra a umenie. Aktuálna Noc múzeí a galérií bude neopakovateľná, lebo tieto dve veci sa dajú dohromady v jednu krásnu noc,“ uviedla viceprimátorka nášho mesta, Renáta Lenártová.

Sprístupnených bude viac ako 30 výstav, niektoré ozvláštnené projekciami, živou hudbou či pútavým sprevádzaním kurátormi. Pripravené budú wokshopy, prezentácie a vystúpenia, koncerty, inštalácie, súťaže, filmy, talkshow, divadelné predstavenie alebo burza kníh.

Na návštevu pozývajú už tradične Slovenské technické múzeum (STM), Múzeum letectva, Východoslovenské múzeum (VSM), Katova bašta, Miklušova väznica, Východoslovenská galéria, Múzeum Vojtecha Lőfflera, Detská železnica, Divadlo Thália, Kasárne/Kulturpark či Tabačka Kulturfabrik.

V STM na Hlavnej ulici si napríklad návštevníci môžu zmerať sily v šachovej simultánke s majstrom Slovenska do 18 rokov Richardom Harvanom. Košická detská historická železnica pripravila pre návštevníkov na Alpinke tradičné netradičné športové disciplíny. VSM láka výstavami a tvorivou dielňou, predvedie sa i žonglér s basketbalovou loptou Martin Laco zo skupiny Hand up crew. To však zďaleka nie je všetko!

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM