Lukáš Zavacký Rôzne

Nostalgia na EXKLUZÍVNYCH FOTKÁCH: Štátne divadlo v jeho najstarších podobách!

Na svojom mieste stojí viac ako 100 rokov a je významnou kultúrnou pamätihodnosťou a dôležitou dominantou historického jadra Košíc. Prinášame fotografie Štátneho divadla ešte za starých čias.

Ilustračný obrázok k článku Nostalgia na EXKLUZÍVNYCH FOTKÁCH: Štátne divadlo v jeho najstarších podobách!
Zdroj: archív Štátneho divadla

Prebiehajú v ňom rôzne predstavenia. Činohra, opera či balet. Do jeho budovy zavítalo už množstvo návštevníkov či umelcov nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Štátne divadlo je pamiatkou, ktorá naše mesto reprezentuje v každom smere.

Jej autorom je rodák z pražského Smíchova, Adolf Lang – jeden z najnadanejších európskych architektov 19. storočia. Navrhol ju v štýle eklektizmu s prvkami neobaroku a secesie. Slávnosť otvorenia sa uskutočnila 28. septembra 1899 za účasti vládnych prominentov i kultúrnej elity štátu.

V súčasnosti na divadle prebieha rekonštrukcia. Prerábať by sa malo až do 31. júla 2016. A my sme vám o nej priniesli najnovšie informácie či zábery. Kompletnou modernizáciou prešlo i v 90. rokoch 20. storočia.

Ako však vyzeralo v svojej minulej podobe? To už môžete vidieť na fotografiách v našej galérii, ktoré nám poskytlo práve Štátne divadlo. Najstaršie ročníky si pravdepodobne zaspomínajú, mladšie zase možno viac uvedomia jeho historickú hodnotu.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24/sdke.sk

Exkluzívne fotografie Štátneho divadla v minulosti
8
Galéria
Zdroj: archív Štátneho divadla
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM