Jaroslav Dodok Kultúra

Nová éra Košíc: Otvárací ceremoniál sledovali desiatky tisíc ľudí

Metropolu východu čakal tento víkend historický okamih. Do jej dejín sa zlatými písmenami zapísal ako začiatok novej éry. V nedeľu, 19.januára, totiž Košičania slávnostne otvorili nezabudnuteľný rok 2013, pre ktorý získali prestížny titul Európske hlavné mesto kultúry/Europe capital of culture.

Ilustračný obrázok k článku Nová éra Košíc: Otvárací ceremoniál sledovali desiatky tisíc ľudí
Foto: Jaroslav Dodok

Ako vyzeral Grand opening ceremony temperamentných východniarov?

Víkend presýtený umením

Dnes už nemožno pochybovať, že druhé najväčšie slovenské mesto získalo tento prestížny titul spolu s francúzskym Marseille oprávnene. Dôkazom sú aj desiatky rozličných kultúrnych podujatí, ktoré prebiehali nepretržite celý víkend (19.-20.januára).

Výstavy, koncerty, rozhovory v kaviarňach na Hlavnej s architektmi, režisérmi a inými osobnosťami kultúrneho života, a to všetko na rôznych miestach Košíc súčasne.

7 500 svietiacich balónov v centre Košíc

Súčasťou grandiózneho otváracieho programu bol aj pokus o zápis do Slovenskej knihy rekordov. V centre Košíc totiž v soboru večer (19.1.2013) rozdali návštevníkom mesta neuveriteľných 7 500 svietiacich balónov. „Ak sa to podarí, pôjde o pokus, ktorý doteraz nikto na Slovensku nerealizoval. Košice sa tak zapíšu do histórie ako prvé miesto, kde sa niečo také uskutočnilo. Určite to bude pôsobivé aj po vizuálnej stránke.“ –uviedol Igor Svítok, zakladateľ Knihy slovenských rekordov ešte pred otváracím ceremoniálom.

Grand opening ceremony: Pódium pri dolnej bráne zaplnili desiatky tisíc ľudí

Ak ste niekde túto nedeľu nemali chýbať, tak jednoznačne na Veľkej otváracej show. Ňou sa totiž vo veľkom štýle odštartoval rok, ktorý nebude patriť ničomu inému ako podmanivým a jedinečným Košiciam.

student24/Ľudmila Kostelníková

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM