Lenka Fedorová Správy Samospráva

Nové čísla o finančnom zdraví: Ako gazduje košická radnica?

Inštitút Ineko si posvietil na hospodárenie slovenských miest. Čísla ukázali ako je na tom naše mesto, aj koľko činí dlh na hlavu každého Košičana.

Ilustračný obrázok k článku Nové čísla o finančnom zdraví: Ako gazduje košická radnica?
Zdroj: TASR

Mimovládka Ineko hodnotila finančné zdravie 50 najväčších slovenských miest v roku 2015. Jednou zo zložiek hodnotenia boli aj dlhy samospráv. Celkový dlh miest určuje tzv. „zákonné kritérium“ (nezapočítavajú sa záväzky z úverov poskytnutých z bývalých štátnych fondov a Štátneho fondu rozvoja bývania, a tiež záväzky z návratných zdrojov financovania prijatých na zabezpečenie predfinancovania eurofondov).

Ako uvádza Ineko, ku koncu roka 2015 dosiahla spomedzi 50 najväčších miest najvyšší dlh Žilina (54,7 %). Druhý najvyšší dlh má Lučenec (49,6 %), tretím v poradí je Trenčín (44,0%). Naopak, najlepšie z pohľadu tohto ukazovateľa obstáli mestá Hlohovec, Nové Mesto nad Váhom, Topoľčany, Dubnica nad Váhom, Sereď a Ružomberok, ktoré nemali ku koncu roka 2015 žiadny dlh. Minimálny dlh mali aj v Kežmarku (0,7 %) a Leviciach (2,1 %).

Samospráva mesta Košice je podľa tabuľky finančnej stability Ineko v poradí 35. mestom s najlepším finančným zdravím. Celkový dlh nášho mesta za rok 2015 je 30,40%, pričom k roku 2014 to bolo podstatne menej, 20,22%. Dlh na jedného obyvateľa je podľa analýzy 189 eur. Finančné zdravie (FZ) nášho mesta inštitút ohodnotili číslom 4,12.

Pre porovnanie je na tom oveľa lepšie Poprad, ktorého celkový dlh za minulý rok predstavuje 6,94%, dlh na jedného obyvateľa je 41 eur a mesto obstálo s celkovým skóre 5,41. Horšie je na tom Prešov, ktorého celkový dlh za minulý rok predstavuje 23,32% a dlh na jedného obyvateľa 137 eur. Vzhľadom na prekročenie zákonného kritéria je skóre finančného zdravia 3, 95 a mesto sa tak umiestnilo na 41. priečke.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM