Aktualizované Alexandra Kolínská Krimi

Nové info o dráme v Kráľovciach: Muž (†41) zápaľnú fľašu hodil na policajta, privolané posily ho v sebeobrane zastrelili!

Policajti so záchranármi zasahovali v Kráľovciach v okrese Košice - okolie. Muž (†41) sa podľa polície zabarikádoval v dome. Zápaľnou fľašou mal podľa policajného vyjadrenia poraniť policajta, muži zákona ho zneškodnili štyrmi guľkami.

Ilustračný obrázok k článku Nové info o dráme v Kráľovciach: Muž (†41) zápaľnú fľašu hodil na policajta, privolané posily ho v sebeobrane zastrelili!
Zdroj: TASR

Záchranné zložky vo štvrtok vo večerných hodinách zasahovali v obci Kráľovce v okrese Košice – okolie. Podľa polície žena (39) popoludní oznámila na tiesňovú linku 158, že má obavy o svojho manžela (†41), ktorý je už štvrtý deň uzatvorený v rodinnom dome, s nikým nechce komunikovať a má dôvodnú obavu, že si ublíži na zdraví. Dodala, že v dome je uzamknutý s dvoma psami bojového plemena rotvajler. Na miesto boli ihneď vyslané policajné hliadky, RZP a príslušníci HaZZ.

Do domu museli vojsť násilne

„Podozrivý muž (†41) odmietal komunikovať s okolím, pričom záchranné zložky vyzval, aby opustili pozemok. Muž sa v dome zabarikádoval, zatemnil všetky okná. Následne bol na miesto vyslaný policajný vyjednávač, ktorý sa pokúšal s mužom nadviazať komunikáciu, avšak bezvýsledne. Na žiadosť manželky, prítomní hasiči, pristúpili k násilnému otvoreniu vstupných dverí rodinného domu, za prítomnsoti policajta pohotovostného policajného útvaru KR PZ, ktorý zabezpečoval ochranu života a zdravia hasičov ako aj manželky,“ povedala krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Zápaľnou fľašou poranil policajta

„V momente, keď boli dvere otvorené, podozrivý muž hodil smerom k nim fľašu s doposiaľ neznámou horľavou kvapalinou, ktorú zapálil výstrelom z plynovej pištole. Pri tomto došlo k zraneniu prítomného policajta, ktorý utrpel popáleninu predlaktia pravej ruky. Počas tohto sa taktiež podarilo z domu vytiahnuť jedného zo psov. Vzhľadom na vzniknutú situáciu, sa prítomní pollicajti a príslušníci HaZZ stiahli späť, predtým však uhasili požiar,“ povedala Mésarová.

Vyhrážky, že vyhodí dom do vzduchu

Následne boli na miesto privolané ďalšie posily. Opätovne sa podľa hovorkyne policajný vyjednávač snažil presvedčiť muža, aby upustil od svojho konania a vyšiel von. „Muž však na výzvy vyjednávača nereagoval a začal sa vyhrážať, že nechá celý dom vybuchnúť a zabije tam prítomných policajtov a hasičov. Tvrdil, že má u seba spínač a začal odpočítavať od desať. Z tohto dôvodu sa zakročujúce zložky presunuli na bezpečné miesto, následne bola vykonaná evakuácia osôb zo susedných rodinných domov a priestor bol uzavretý. Zároveň bol dom odpojený od elektrickej energie (plyn v dome zavedený nebol). Zvnútra bolo počuť rôzne zvuky manipulácie s kovovými predmetmi, ako aj zapálenie ohňa,“ opísala situáciu hovorkyňa.

Polícia pristúpila k razantným krokom

„Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, kedy hrozilo bezprostredné nebezpečenstvo ohrozenia života, zdravia a majetku, bolo rozhodnuté o vykonaní služobného zákroku s cieľom zabrániť ďalšiemu konaniu podozrivého muža. Počas celej doby sa vyjednávač snažil komunikovať s podozrivým mužom, ten však odmietal spolupracovať, aj napriek opakovaných výzvam, aby sa vzdal a opustil dom s upozornením použitia donucovacích prostriedkov. Muž nereagoval a naďalej sa vyhrážal podpálením a vyhodením domu do vzduchu,“ informovala Mésarová.

Schytal štyri guľky

Ako ďalej uviedla, o 21:30 hodine sa pristúpilo k násilnému vniknutiu do obydlia. „Pri tomto vstupe muž kládol aktívny odpor a dvoma nožmi, ktoré držal v oboch rukách, zaútočil na oblasť hlavy a krku jedného zo zasahujúcich policajtov. Pretože nebolo možné inak prekonať odpor smerujúci k zmareniu ich služobného zákroku, v nutnej obrane boli voči podozrivému mužovi použité služobné zbrane, pri ktorých páchateľ utrpel štyri strelné poranenia hrudníka a brucha. Počas tohto zákroku došlo aj k zraneniu jedného z pollicajtov, ktorý utrpel strelné poranenie v oblasti ruky,“ dodala.

Zraneným osobám bola podľa Mésarovej okamžite poskytnutá zdravotnícka pomoc tam prítomnou osádkou RZP. Zranené osoby boli prevezené na ošetrenie do nemocničných zariadení v Košiciach. Podľa ďalších informácií od hovorkyne, v piatok v skorých ranných hodinách však podozrivý muž svojim zraneniam, aj napriek intenzívnej lekárskej starostlivosti, podľahol.

Muž mal pripravené plynové fľaše

V súvislsoti s touto udalosťou polícajti v Košiciach začali trestné stíhanie pre zločin útoku na verejného činiteľa a zločin všeobecného ohrozenia v štádiu pokusu. „Počas obhliadky miesta činu bola v dome okrem iného zaistená plynová pištoľ, v jednej z izieb boli rozmiestnené turistické plynové fľaše, ktoré sa nachádzali pri otvorenej mikrovlnej rúre. Táto však vzhľadom na odpojenú elektrickú energiu, nemohla byť použitá na iniciáciu výbuchu. Páchateľ však v ďalšej z izieb založil dve ohniská, ktoré boli po vykonaní služobného zákroku uhasené,“ dodala Mésarová na záver. Vzhľadom na charakter udalostí, boli podľa Mésarovej na miesto privolaní aj pracovníci Úradu inšpekčnej služby MV SR, ktorí preskúmajú postup polície, ako aj oprávnenosť použitia služobných zbraní.

Ako TASR na záver dodáva, motív konania muža polícia vyšetruje, údajne mal psychické problémy.

O prípade sme vás informovali aj v článku Dráma neďaleko Košíc: Polícia uzavrela celú ulicu, v akcii aj kukláči!

Foto: ilustračné

Zdroj: Policajný zbor SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM