Kultúra

Nové predstavenie v Štátnom divadle: Uvidíme muzikál o Móricovi Beňovskom, zahrá si aj spevák známej kapely!

V piatok čaká košické Štátne divadlo svetová premiéra pôvodného slovenského muzikálu Móric Beňovský. Divákom sa predstaví viac ako 70 účinkujúcich, medzi ktorými je aj spevák známej košickej zo kapely. Prípravy vrcholia a tak sa máme na čo tešiť.

Ilustračný obrázok k článku Nové predstavenie v Štátnom divadle: Uvidíme muzikál o Móricovi Beňovskom, zahrá si aj spevák známej kapely!
Zdroj: Webnoviny.sk

Predstavenie v réžii Milana Antola vzniká v koprodukcii Štátneho divadla Košice a spoločnosti Muzikál. Ako informoval hovorca divadla Svjatoslav Dohovič, prípravy celodivadelného projektu všetkých umeleckých súborov – činohry, opery aj baletu, vrcholia. Autormi muzikálu sú Milan Antol, Vladimír Krausz a Adrián Harvan.

Zahrá si aj spevák No Name

V hlavných úlohách sa predstavia nielen domáci umelci, ale aj hostia zo slovenského šoubiznisu. V postave Mórica Beňovského budú alternovať Juraj Bernáth, Maroš Goga, jeho priateľa a neskôr zradcu Stepanova stvárnia Igor Timko, Marián Lukáč, postavu Afanázie zahrajú hosťujúce Kristína Greppelová a Natália Puklušová a v postave Zuzany uvidia diváci Veroniku Gidovú a Tatianu Polákovú. V muzikáli bude účinkovať viac ako 70 hercov, spevákov a tanečníkov, divadlo ho bude uvádzať so živým orchestrom.

Myšlienkou napísať pôvodný slovenský muzikál o Móricovi Beňovskom, legendárnej postave slovenskej histórie, sa jeden z autorov, Milan Antol, zaoberal už šesť rokov. „Pre mňa je Beňovský človek spätý s prírodou a významne rebelujúci voči „vtedajšiemu“ systému moci,“ hovorí Antol.

Beňovský v čase, keď sa dalo po svete len plaviť, navštívil na lodi štyri kontinenty. Bol moreplavec, objaviteľ, spisovateľ, ktorý sa poznal s Casanovom, Benjaminom Franklinom, viedol korešpondenciu s Georgom Washingtonom, prvým americkým prezidentom, vedela o ňom Mária Terézia, Ľudovít XV., Jozef II., Ľudovít XVI.

Až 70 účinkujúcich

Antol priznal, že je to „fuška“ viesť dovedna viac ako 70 účinkujúcich. „Na scéne v našej inscenácii sa stretne svet opery, svet činohry – väčšina súboru a zo sveta baletu pritancuje 20 špičkových tanečníkov. V neposlednom rade je to svet hostí – Igor Timko, Juraj Bernáth, Maroš Goga, Natália Puklušová, Kristína Greppelová, ale aj Jožko Úradník, ktorý je v súčasnosti tiež už hosťom. V divadle dnes pracujú interpreti niekoľkých národov, čo nám v prípade nášho muzikálu tiež hrá do karát , teda využijeme aj túto danosť. Som veľmi rád, že do procesu prípravy a realizácie je zapojených toľko ľudí so živou hudbou. Príprava muzikálu so živým orchestrom je vo svete štandardom a na Slovensku si to môžeme dovoliť len v niekoľkých divadlách a ŠD medzi ne patrí,“ povedal Antol.

„Skladateľovi Adriánovi Harvanovi sa podarilo vytvoriť hudobné čísla mimoriadne vydarené. Jeho melódie sú chytľavé, ľahko zapamätateľné, harmónie jednotlivých skladieb mimoriadne zaujímavé a podčiarkujúce žáner. V jednotlivých pesničkách sú veľmi šikovne vykreslené charakterové vlastnosti jednotlivých postáv či jednotlivých javiskových obrazov. Výborne pracuje s motívmi, ktoré dokáže využívať v rôznych situáciách,“ povedal o hudbe muzikálu Beňovský dirigent Igor Dohovič.

Pôvodný slovenský muzikál Móric Beňovský
7
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM