Lenka Fedorová Rôzne

Nové zberné dvory v Košiciach: Za prvý mesiac vyzbieraných takmer 20 ton odpadu

Zdá sa, že noví zberné dvory sa tešia veľkej obľube. Okrem toho prišla firma Kosit so zaujímavou noivnkou.

Ilustračný obrázok k článku Nové zberné dvory v Košiciach: Za prvý mesiac vyzbieraných takmer 20 ton odpadu
Zdroj: Ivan Sikorai

Začiatkom júla 2016 otvorila spoločnosť Kosit nové zberné dvory na Magnezitárskej a Železiarenskej v mestskej časti Košice – Šaca. V súčasnosti ich je 5, podľa vedenia sa osvedčili.

Za mesiac takmer 20 ton odpadu

„Za prvý mesiac letných prázdnin do ZD na Magnezitársku a Železiarenskú ulicu priniesli Košičania spolu 19,16 ton odpadu. Prevažne išlo o objemný odpad, drobný stavebný odpad a bio odpad. Naďalej najviac vyťaženým zostáva ZD Popradská ulica, kde personál prijal v júli 2016 až 252,8 ton. Od začiatku júla 2016 navštívilo päť zberných dvorov na území mesta Košice spolu 3675 obyvateľov,“ informovala Silvia Karolyiová z Oddelenia PR a komunikácie spoločnosti Kosit.

„Môj názor je taký, že čím viac zberných dvorov, tým väčšie pohodlie pre občanov Košíc, väčšia dostupnosť, menej čakania pred zbernými dvormi, pretože aj toto bola realita minulých rokov. Chceme v tom naďalej pokračovať. Momentálne hľadáme ďalší pozemok v lokalite smerom na Jazero. Verím tomu, že čím viac zberných dvorov, tým menšia pravdepodobnosť vzniku čiernych skládok,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti KOSIT Marián Christenko.

Informačná kampaň

KOSIT tiež spustil novú informačnú kampaň. Na veľkokapacitné kontajnery (VKK) vylepujú informačné samolepky. Podľa Christenka k tomuto kroku pristúpili najmä preto, že obyvatelia sa ťažko orientujú v tom, čo do veľkoobjemného kontajnera (VOK) a veľkokapacitného kontajnera patrí, čo konkrétne je drobný stavebný odpad (DSO) a čo je spoplatnené.

„Neporiadok, preplnené VKK, opotrebované pneumatiky i DSO nachádzame vo VKK pravidelne, dokonca aj v smetných košoch, čo je zakázané a poškodzuje to komunálnu techniku,“ skonštatoval Christenko.

V roku 2015 investovala spoločnosť podľa Karolyiovej celkovo viac ako jeden milión eur do obnovy a rozvoja vozového parku. „V roku 2016 pribudne do flotily ďalších 12 vozidiel v celkovej hodnote 2,1 milióna eur. Zhruba v rovnakom tempe by mala obnova vozového parku pokračovať aj v priebehu nasledujúcich rokov,“ priblížila.

Nové vozidlo na umývanie kontajnerov

Novinkou, ktorú KOSIT v týchto dňoch zavádza je vozidlo na umývanie kontajnerov, ktoré spoločnosť obstarala za 165.400 eur bez DPH.

„Je to vozidlo na vnútorné a vonkajšie umývanie odpadových nádob vodou, ktoré sa v tomto roku postará o čistotu 3700 kusov kontajnerov s objemom 1100 litrov a vyše 10.000 kusov kuka nádob v meste Košice. Zapáchajúce koše na odpad by mali byť teda minulosťou,“ skonštatoval Christenko s tým, že každý kontajner by mal byť počas roka dvakrát vyčistený. Vodu z vyčistených kontajnerov budú podľa jeho slov ekologicky likvidovať.

Ako ďalej informovala spoločnosť KOSIT, začiatkom augusta uviedli do prevádzky zariadenie na výrobu elektrickej energie – turbogenerátor za viac ako šesť miliónov eur. Okrem výroby elektriny je teplom zo spaľovne v súčasnosti zásobovaných 2900 domácností.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM