Alexandra Kolínská Správy

Novinka na košických križovatkách: Hovoriace semafory

Niektorí Košičania si možno všimli, že pri priechodoch pre chodcov sa im prihovoril semafor. Tieto dopravné pomôcky v Košiciach sú momentálne dve. Pozrite, kde sú osadené.

Ilustračný obrázok k článku Novinka na košických križovatkách: Hovoriace semafory
Zdroj: TASR

Už od konca minulého roku slúžia chodcom v Košiciach hovoriace semafory. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa mesta Košice Linda Šnajdárová, zatiaľ boli nainštalované dva – na priechode na Gemerskej ulici a Triede SNP Nová nemocnica.

„Boli namontované po dohode s Úniou nevidiacich z dôvodu zvýšenia bezpečnosti chodcov – nevidiacich na delených priechodoch, ktoré sa prechádzajú na dva signály,“ doplnila. Takáto akustická svetelná signalizácia je pre nich bezpečnejšia. „Na stredovom deliacom ostrovčeku dostávajú informáciu o možnosti bezpečne dokončiť prechod cez širokú cestu,“ dodala Šnajdárová.

Jedným z dôvodov na výber umiestnenia semaforov bolo aj to, že práve Základnú školu Gemerská navštevujú aj slabozrakí žiaci. Tento semafor je na ostrovčeku na priechode pre chodcov medzi školou a poliklinikou a informuje ľudským hlasom o zmene farby.

Cena za obe zariadenia bola podľa Šnajdárovej 820 eur, pričom doteraz používaná akustická signalizácia, takzvané klepátko, stojí 150 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM