Alexandra Kolínská Správy

Novinka na Ústavnom súde v Košiciach: Digitalizácia spisov napreduje!

Zamestnanci Ústavného súdu SR majú v týchto dňoch plné ruky práce. Dôvodom je projekt digitalizácie takmer 13 000 objektov. Okrem spisov budú sprístupnené aj nahrávky.

Ilustračný obrázok k článku Novinka na Ústavnom súde v Košiciach: Digitalizácia spisov napreduje!
Zdroj: TASR

Projekt digitalizácie objektov Kancelárie Ústavného súdu (ÚS) SR v Košiciach napreduje aj vďaka vysokému nasadeniu zamestnancov. Informovala o tom hovorkyňa súdu Anna Pančurová. „Realizáciou tohto projektu, pričom objektmi sa v ňom označujú spisy a audiozáznamy z pojednávaní, sa ÚS SR podarilo aktívne zapojiť do Operačného programu Informatizácia spoločnosti – Tvoríme vedomostnú spoločnosť a z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja získať financie na vytvorenie technologických podmienok, ktoré už viac ako rok umožňujú ÚS spracovávať všetky papierové, ako aj zvukové záznamy do digitalizovanej podoby,“ uviedla hovorkyňa.

Záznamy v číslach

Pre účely digitalizácie bolo pripravených takmer 13 000 rozhodnutí a podaní – spisov a 298 audiozáznamov. Predmetom digitalizácie sú spisy od roku 1992 do roku 2004 a audiozáznamy od roku 1994 do roku 2012, ktoré sú archivované na ÚS v Košiciach, ale aj v Slovenskom národnom archíve v Bratislave.

„Aktuálne je zdigitalizovaných 7759 spisov z uvedeného obdobia, pričom za rok 1992 ide o spisy, ktoré boli prevzaté z ÚS Českej a Slovenskej Federatívnej republiky v Brne,“ dodala Pančurová.

Práce do konca júna

Keďže pre zamestnancov Kancelárie ÚS SR je to už druhý projekt, ktorý súvisí s elektronizáciou súdnictva a personálne kapacity kancelárie, ktoré sa koncentrujú na prípravu podkladov pre rozhodovaciu činnosť, sú obmedzené, bolo nevyhnutné zabezpečiť projektu podporu uzatvorením aktuálne desiatich dohôd o vykonaní práce do 30. júna.

Nevyhnutnosť využiť takéto opatrenie vyvolala aj skutočnosť, že 342 archívnych dokumentov bolo zapožičaných zo Slovenského národného archívu len na obdobie od 2. do 27. februára.

Jednoduchšie používanie

Digitalizácia rozhodnutí je úzko spojená aj s ich indexáciou, ktorá v budúcnosti pomôže používateľom jednoduchšie vyhľadávať potrebné materiály. Odbornosť tejto časti projektu, tzv. postprocessing, si vyžiadala zapojenie 29 interných zamestnancov Kancelárie ÚS SR – súdnych poradcov, ktorí ju vykonávajú mimo pracovného času.

Aktuálne je takto zindexovaných 7841 spisov, takže v priemere jeden súdny poradca spracoval pre potreby digitalizácie 270 spisov popri svojej bežnej pracovnej náplni.

Zo spomínaného počtu audiozáznamov je zdigitalizovaných 136. Od roku 2013 archivuje ÚS audiozáznamy z verejných pojednávaní pléna a senátov v digitalizovanej podobe. Aktuálne ÚS sprístupňuje všetky nahrávky z verejných pojednávaní pléna a senátov na svojom webovom sídle www.concourt.sk.

Úžitok pre verejnosť

„Uvedomujem si náročnosť situácie, s ktorou sa musia zamestnanci Kancelárie ÚS počas paralelnej realizácie dvoch projektov financovaných z prostriedkov Európskej únie vyrovnať a som rada, že chápu potrebu, aj za cenu maximálneho nasadenia, využiť možnosti, ktoré nám eurofondy ponúkajú,“ zdôraznila predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková.

Zdôraznila, že digitálna forma je perspektívny spôsob zachytenia informácií a poznatkov pre účely vzdelávania, výskumu a vývoja a zodpovedným manažovaním možno toto náročné obdobie preklenúť. Zdigitalizované spisy a audiozáznamy tak budú pripravené na dlhodobé uchovanie.

„Vďaka tomu vznikne bohatá znalostná báza z archivovaných rozhodnutí ÚS dostupná čo najširšiemu okruhu používateľov pre ďalšie generácie. Z projektu bude mať trvalý úžitok široká verejnosť, aj preto sme uvítali, že sme mohli využiť šancu v podobe realizácie projektu, ktorého sprostredkova­teľským orgánom je Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky,“ uzavrela Macejková.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM