Jakub Forgács Správy

Novinka v Košiciach: Budeme mať priame letecké spojenie s Londýnom, koľko zacvakáme za let?

Priame letecké spojenie Košíc s Londýnom sa stalo skutočnosťou. Prvý Airbus 320 spoločnosti Wizz Air odštartuje z košického letiska 17. septembra a po dve a štvrť hodinovom lete pristane na letisku Londýn – Luton.

Ako dnes novinárov informoval zástupca leteckej spoločnosti József Váradi, prvých päť týždňov budú môcť cestujúci využívať novú linku dvakrát týždenne, neskôr sa počet letov zvýši a lietať sa bude štyrikrát v týždni.

Lety rozšíria aj do ďalších európskych krajín

„Ak by sme však zistili, že o túto destináciu je väčší záujem, nemáme problém lietať v budúcnosti trebárs denne,“ povedal Váradi s tým, že spoluprácu s Letiskom Košice chápe ako perspektívnu a že linka, ktorá spája metropolu východného Slovenska s Veľkou Britániou je len začiatkom užšej spolupráce. „Plánujeme rozšíriť lety aj do ďalších krajín západnej Európy a Škandinávie,“ doplnil.

Spoločnosť Wizz Air je najväčšou nízko nákladovou leteckou spoločnosťou strednej a východnej Európy. „Vlani sme prepravili viac ako 12 miliónov pasažierov na 34 linkách v deviatich krajinách. Máme 17 pozemných základní a v súčasnosti vlastníme 44 lietadiel,“ pokračoval Váradi. Cena jednosmernej letenky z Košíc do Londýna by sa mala pohybovať od 30 eur, v závislosti na službách a tiež čase, kedy si klient letenku na konkrétny let zakúpi.

Od novej linky sa očakáva aj rast zamestnanosti

„Priame letecké spojenie do Londýna je významným míľnikom pre ďalší rozvoj Letiska Košice, mesta Košice i celého regiónu z pohľadu cestovného ruchu i podnikateľského sektora. Je to výsledok spoločného úsilia všetkých partnerov – organizácie cestovného ruchu, mesta i letiska,“ vyhlásil predseda predstavenstva košického letiska Karl Dandler.

Podľa námestníčky primátora mesta Košice Renáty Lenártovej prinesie nové letecké spojenie viacero pozitívnych efektov. „Napríklad vo forme zvýšenia tržieb prevádzkovateľov reštaurácií a hotelov, v náraste zamestnanosti v sektore cestovného ruchu a vo zvýšení povedomia o Košiciach ako zaujímavej turistickej destinácii. Toto letecké spojenie sa môže stať aj jedným z predpokladov dlhodobého rozvinutia projektu Košice EHMK 2013,“ povedal Lenártová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM