Správy

Novinka v Košiciach: Premaľovaný podchod na Sídlisku KVP zobrazuje bohaté dejiny mesta

Najväčšie udalosti a pamiatky v dejinách Košíc pripomínajú vytvorené grafity v jednom z veľkých košických podchodov na Sídlisku KVP.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v Košiciach: Premaľovaný podchod na Sídlisku KVP zobrazuje bohaté dejiny mesta
Foto: Lukáš Zavacký / Zdroj: Dnes24.sk

Najväčšie udalosti a pamiatky v dejinách Košíc pripomínajú oddnes vytvorené grafity v jednom z veľkých košických podchodov na Sídlisku KVP. Ide o výsledok dobrovoľníckeho projektu „StredoveKE hradby v našom podchode“.

Na stenách podchodu pod Obchodným centrom Iskra tak možno nájsť celkovo 13 odkazov či ikon zobrazujúcich napríklad mestský erb, bitku pri Rozhanovciach, Dóm sv. Alžbety, Citadelu, košický maratón, oslobodenie mesta i výstavbu košických oceliarní.

Cieľom pilotného projektu bolo cez úpravu a skrášlenie verejných priestorov nenásilné informovanie a pripomínanie historického dedičstva mesta. Za nápadom stojí Tomáš Gáll s komunitou Active life, do samotnej realizácie sa však zapojili i ďalšie organizácie, ako aj obyvatelia sídliska KVP a zamestnanci spoločnosti T-Systems.

„Hlavnou myšlienkou bolo zveľadenie každodenne využívaného podchodu, ktorým prejdú stovky ľudí a zároveň edukácia – odkazy alebo ikony na najväčšie udalosti Košíc,“ priblížil Gáll. Práce v podchode trvali podľa neho viac ako mesiac a pozostávali z očistenia stien od starých plagátov, penetrácie, drobných opráv, maľovania základného náteru, až po zakresľovanie ikon v nočných hodinách a ich šperkovanie počas dňa. Celkovo sa do projektu zapojili desiatky ľudí vrátane detí, ktoré so špachtľami pomáhali čistiť stenu.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM