Lenka Fedorová Rôzne

Košičania sa pýšia novým dvojdukátom: Pokrstili ho špeciálnym domácim pivom! FOTO

Po veľkom úspechu jednodukátov a päťdukátov prišiel na rad aj dvojdukát. Jeho krstným otcom sa stal Peter Škripko a dukáty nepokrstil ničím iným ako pravým košickým pivom. Čítajte ďalej.

Ilustračný obrázok k článku Košičania sa pýšia novým dvojdukátom: Pokrstili ho špeciálnym domácim pivom! FOTO
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

28. apríl 2016 sa v Košiciach niesol v pivárskom duchu. Špeciálnym pivom nazvaným Košický dukát sa pokrstili nové dvojdukáty, ktoré tak pribudli k už fungujúcim jedno a päťdukátom.

Záujem ľudí o dukáty narastá

Košický dukát je iniciatívou košického právnika Vladimíra Gürtlera, ktorý tento projekt navrhol ešte počas jeho kandidovania na župana v roku 2014. Podľa jeho slov sa mu v politike presadiť nepodarilo, avšak myšlienky vytvoriť lokálnu menu sa vzdať nechcel. Po výbornom ohlase na jednodukáty a päťdukáty sa Gürtler rozhodol ísť ešte ďalej, a tak bol dnes pokrstený aj dvojdukát.

Proces tvorby lokálnej meny je veľmi náročný, Košice sú zatiaľ jediným mestom, ktoré disponujú vlastnou menou. „Funguje to napr. v jednej malej obci, ale tam zas ide o úplne iný model. Ja som si povedal, že chcem, aby dukáty mali okrem iných vecí aj umeleckú hodnotu. Niekedy len vytvorenie samotného návrhu trvá aj mesiac, nakoľko umelec nie je tlačiareň, ale pracuje vtedy, keď ho chytí múza“ uviedol Gürtler.

Dvojdukát bol pokrstený špeciálnym košickým pivom

V úvode stretnutia privítal Vladimír Gürtler autorov dukátov, známych medailérov a umelcov, Branislava Rónaia a Romana Lugára, ako aj krstného otca Petra Škripku či tvorcu piva Maroša Hajduka. Myšlienka pokrstiť dukáty pivom vznikla spontánne. „Sedeli sme s Petrom Škripkom a keď sme sa o tom rozprávali, zdalo sa nám celkom logické pokrstiť dukát práve pivom. Peter sa k tomu postavil pozitívne a je vidieť, že to má úroveň,“ uviedol Gürtler.

Atmosféru v pivovare podčiarkol aj výrazný zvuk, ktorý pochádzal z výroby piva. „Aj pivo sa chce k tomu vyjadriť,“ zasmial sa Gürtler. Po príhovoroch členov, ktorí sa podieľali na celej udalosti prišiel na rad krst dvojdukátu. Ten pivom Košický dukát pokrstil Peter Škripko. Po krste sa pred výčapom vytvoril rad, keďže každý chcel z piva ochutnať.

Košičania si budú môcť pivo zakúpiť za dukáty i eura

Ak ste sa rozhodli pivo ochutnať, urobiť tak môžete v Pivovare Hostinec. Akceptovať sa budú dukáty i eurá, avšak za dukáty vás to vyjde lacnejšie. Dukáty si môžete zakúpiť viacerými spôsobmi. „Prvá možnosť je, že si to objednajú cez internet a my im to doručíme, taktiež si ich môžu zakúpiť v mestskom informačnom centre, tam sa to dá zakúpiť kedykoľvek, resp. môže nastať aj tá alternatíva, že ak kupujúci zaplatí za niečo eurami, tak obchodník mu vie vydať dukátmi, ak s tým zákazník súhlasí. Dukáty sa budú vydávať kurzom 1:1,“ uzavrel Gürtler.

Krst dvojdukátu pivom Košický dukát
15
Galéria
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM