Lenka Fedorová Samospráva

Nový školský rok na východe: Stredoškolákov v Košickom kraji bude menej

Nový školský rok je už za dverami, avšak očakáva sa pokles počtu stredoškolákov. V zriaďovateľskej pôsobnosti KSK je v súčasnosti 63 škôl.

Ilustračný obrázok k článku Nový školský rok na východe: Stredoškolákov v Košickom kraji bude menej
Zdroj: TASR

Podľa údajov škôl sa v novom školskom roku očakáva pokles počtu žiakov na gymnáziách asi o 150 a na stredných odborných školách o asi 300 žiakov. V novom školskom roku by na 63 stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja malo nastúpiť zhruba 5860 prvákov. V rámci študijných odborov SOŠ je predpokladaný pokles o 240 žiakov a v trojročných učebných odboroch o 85 žiakov.

„Nárast o 24 žiakov očakávame len v prípade dvojročných učebných odborov určených pre žiakov, ktorí neukončili úspešne základnú školu a ich vzdelávanie prebieha predovšetkým v elokovaných pracoviskách stredných škôl,“ uviedla hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková. Mierny nárast počtu žiakov je avizovaný na konzervatóriách.

Celkovo by malo nastúpiť do prvých ročníkov dennej formy štúdia na SOŠ 4198 žiakov, na štvorročných gymnáziách 1062, na päťročných bilingválnych gymnáziách 128, na osemročných gymnáziách 353 a na konzervatóriách 117 žiakov.

Presné údaje o počtoch prvákov budú známe po zbere údajov pre normatívne financovanie k 15. septembru. Zo 63 škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK je 19 gymnázií, dve konzervatóriá, dve spojené školy a 40 stredných odborných škôl.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM