Zuzana Vajayová Krimi

O odložené dievčatko prejavili záujem údajní rodičia

Údajní rodičia dieťaťa, ktoré v utorok (11. 1.) našli odložené zamestnanci jednej z firiem na Mlynskej ulici v Košiciach, sa večer dostavili do Detskej fakultnej nemocnice, kde je dievčatko hospitalizované.

Ako však TASR informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Košiciach Jana Demjanovičová, nevedeli jednoznačne preukázať svoj vzťah k odloženému bábätku.

„Privolaní policajti ich predviedli na Obvodné oddelenie PZ Košice – Západ, kde ich vypočuli, pričom údajná matka, 25-ročná Andrea z okresu Prešov, tvrdila, že dcéru Melisu porodila dňa 28. decembra 2010 v prešovskej nemocnici. Za účelom identifikácie vzťahu matky a dieťaťa bol odobratý porovnávací materiál, ktorý bude zaslaný na expertízne skúmanie na Krajský expertízny ústav PZ Košice,“ dodala Demjanovičová.

Vyšetrovanie prípadu naďalej prebieha a až na základe výsledkov expertízy sa rozhodne o ďalšom postupe.

Opustené dievčatko priviezla rýchla zdravotná služba do Detskej fakultnej nemocnice (DFN) v Košiciach v utorok krátko pred poludním. Dieťa bolo pri vedomí a po základnom vyšetrení vedúcou lekárkou Centrálneho príjmu DFN Košice Jozefínou Krupovou bolo hospitalizované na I. Klinike detí a dorastu. Zároveň sociálna sestra podnikla všetky potrebné kroky vedúce k identifikácii dieťaťa, ako aj jeho ďalšieho umiestenia.

Ako pre TASR uviedol Igor Jakeš z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Košiciach, v takýchto prípadoch úrad prešetruje sociálnu a rodinnú situáciu dieťaťa a medzitým môže dieťa umiestniť do krízového strediska alebo detského domova. „Následne sa podniknú všetky potrebné kroky podľa zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele,“ dodal Jakeš.

Ako dnes TASR informovala hovorkyňa DFN Viera Horniaková, po odvysielaní informácie o nájdenom dievčatku sa v košickej DFN prihlásili údajní rodičia – matka, otec a stará matka, pochádzajúci z Prešovského okresu.

„Podľa informácií službukonajúcej lekárky I. Kliniky detí a dorastu, kde je dieťa hospitalizované, jeho opustenie vysvetľovali ako náhle psychické zlyhanie matky. Otec o ničom nevedel, žena do Košíc pricestovala s dcérkou, kde mala navštíviť lekára. Podľa ich slov konala skratovo, pretože vraj nemala mlieko, dieťa bolo hladné, veľmi plakalo a ona nemala peniaze na umelú výživu,“ povedala Horniaková.

Údajní rodičia pricestovali do DFN okamžite, ako videli televíznu reportáž. Pracovníci kliniky im vzhľadom na situáciu dieťa nemohli ukázať a privolali políciu. Rodičia sa nebránili a v sprievode policajtov nemocnicu opustili.

„Matka po príchode do nemocnice plakala, podľa vyjadrenia primárky I. Kliniky detí a dorastu DFN Košice Anny Feketeovej bola zjavne užialená a sedela ako kôpka nešťastia. Nie je vylúčené, že trpí laktačnou psychózou, môže mať aj iné zdravotné a sociálne problémy, ktoré spôsobili jej skratové konanie,“ dodala Horniaková a zároveň poznamenala, že u dieťaťa, ktoré má približne mesiac, naďalej uvádzajú nezistenú totožnosť. „Dieťatko má dispeptické ťažkosti, malo hnačku a zvracalo, výsledky vyšetrení zatiaľ nemáme k dispozícii. Dieťa je vyvinuté, nie je zanedbané a na pohľad v dobrom stave,“ uzavrela hovorkyňa DFN..

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM