Lenka Fedorová Rôzne

5 dedín z okolia Košíc, o ktorých by mal vedieť každý: Vodopády, kúpele, a to nie je všetko!

Obce v okolí Košíc v sebe ukrývajú neopísateľné čaro, vďaka čomu sú výnimočné a bola by škoda o nich nevedieť. Vybrali sme 5 z nich, ktoré by ste mali jednoznačne navštíviť.

Ilustračný obrázok k článku 5 dedín z okolia Košíc, o ktorých by mal vedieť každý: Vodopády, kúpele, a to nie je všetko!
Zdroj: Dnes24.sk

Nedávno sme vám priniesli článok o piatich dedinách z okolia Košíc, o ktorých by mal vďaka ich jedinečnosti vedieť každý. Nakoľko sa článok tešil veľkej obľube, prinášame vám ďalšie tipy na výnimočné obce, ktoré si zaslúžia vašu pozornosť.

Malá Lodina

Nenápadná dedinka v sebe ukrýva nevídané čaro. V blízkosti tejto obce sa nachádza kopec Sivec, ktorý má len 781 metrov, avšak medzi nadšencami turistiky si našiel veľkú obľubu. Vrch Sivec je navštevovaným miestom nielen Košičanov, ale aj ľudí zo širšieho okolia. V prípade dobrého počasia je možné pozorovať Lomnický štít, čo vzdušnou čiarou predstavuje asi 75 kilomerov. V krasovom území, v ktorom je Sivec situovaný sa nachádza niekoľko jaskýň. Medzi najdlhšiu je zaraďovaná Veľká ružínska jaskyňa, ktorej dĺžka je 11 metrov. Vrch Sivec je zároveň súčasťou prírodnej rezervácie Sivec, v ktorej platí 5. stupeň ochrany.

Turňa nad Bodvou

Pri obci Turňa nad Bodvou sa nachádza Turniansky hrad, teda súčasne už len zrúcanina hradu. Svojmu okoliu aj dnes dodáva pocit ochrany a jeho krása zdobí túto obec. Hrad je stále veľmi moderný a ľuďom ľahko prístupný. V minulosti, v období národnooslobod­zovacieho boja v zachovalých miestnostiach hradu boli ubytovaní domorodci. Z ich nedbanlivosti vznikol požiar, ktorý zničil celú konštrukciu strechy. Od toho času bol hrad odsúdený na zánik. Počas II. svetovej vojny Nemci zničili aj pozostalé múry hradu, keď odtiaľto odstreľovali cestu vedúcu do Košíc. Neďaleko Turne leží aj nádherná Zádielska tiesňava, o ktorej sme vás informovali nedávno. V obci môžete takisto nájsť gotický kostol zo 14. storočia.

Poproč

Obec si v roku 2005 pripomenula 750 výročie prvej písomnej zmienky. Poproč je totiž baníckou obcou, a preto mnohí podnikatelia podporili realizáciu rekonštrukcie parku pod kostolom. V parku vyrástol nielen malý les či háj, ale vyrástla aj banská klopačka, ktorá je druhou na Slovensku. Spolu s ňou bola sprístupnená maketa štôlne s vozíkom plným železnej rudy a banským nakladačom. Sv. Barbora je úatrónkou všetkých baníkov, a tak bolo v roku 2012 pri príležitosti osláv Dňa obce v zrekonštruovanom parku pod kostolom odhalené dielo sv. Barbory. Nádherné dielo neustále obdivuje množstvo návštevníkov Kultúrneho domu v Poproči. Raritou je z kamienkov vyskladané meno autora v pravom dolnom roku mozaiky.

Háj

Cez obec Háj vojdete do jedinečnej Hájskej doliny, ktorá má dĺžku 3 kilometre. Obec je veľkým lákadlom najmä vďaka Hájskym vodopádom, ktoré prinesú návštevníkom neopísateľný zážitok. Vodopády tvoria Stredný Hájsky vodopád, Hájsky vodopád nad mostom a Veľký Hájsky vodopád. Krásna príroda praje príjemnému posedeniu s rodinou, opekačke či grilovačke v prírode. Hájska dolina v severozápadnej časti chotára má charakteristické kaskádové travertíny, usadené zo studených vôd Hájskeho potoka v niekoľkých prirodzených travertínových priehradách s menšími vodopádmi. V najsevernejšej časti je tzv. Čertov most – tiesňava, ktorá vznikla prepadnutím jaskynného systému.

Štós

Len málokto vie, kde až siahajú korene tejto obce. Obec bola v minulosti povýšená na kráľovské banícke mesto. Za vlády Márie Terézie prežila veľký rozkvet baníctva, ktorý trval do začiatku 19. storočia. Obec je pravdepodobne najstaršou osídlenou obcou v malebnom údolí Bodvy. Okrem svojej baníckej minulosti sú veľmi obľúbené miestne kúpele. Návštevníci, ktorí sa vyberú zrelaxovať sa do kúpeľov, určite nepohrdnú aj návštevou neďalekého Betliara, Krásnohorskej jaskyne či Jasovskej jaskyne.

Zdroj: turnanadbodvou­.sk/stos.sk/re­gionkosice.sk/po­proc.sk

Foto: Vrch Sivec

Môže vás zaujímať:

Galéria fotografií z vrchu Sivec
6
Galéria
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM