Správy

Obľúbená košická fontána nefunkčná: Čo sa stalo?

Zdá sa, že Košičania sa počas najbližších dní pri fontáne v parku neosviežia. Prečítajte si dôvod odstávky.

Ilustračný obrázok k článku Obľúbená košická fontána nefunkčná: Čo sa stalo?
Zdroj: Dnes24.sk

Fontána v Mestskom parku v Košiciach je pre poruchu momentálne nefunkčná. Správa mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach chce poruchu riešiť v rámci reklamácie. Informoval o tom jej hovorca Viliam Štrelinger.

Ako povedal riaditeľ SMsZ Róbert Trtík, stalo sa tak nešťastnou súhrou okolností a je len škoda, že sa táto nepríjemnosť udiala počas horúcich dní a fontána nemohla osviežovať prostredie v jej okolí.

„Fontána začala vykazovať poruchovosť v piatok (21.7.) večer. Po vykonaní niekoľkých úkonov a overení možnosti spustenia fontány bolo ju nutné vylúčiť z prevádzky,“ zdôraznil Trtík. Dodal, že problém je v silovej časti elektrických rozvodov, čo spôsobuje skrat čerpadla. Tým je spôsobená nefunkčnosť čerpadiel zhruba dvoch tretín malých radových trysiek.

„Dielo je ešte v záručnej dobe, zo strany prevádzkovateľa nie je možný žiadny fyzický zásah, lebo by to znamenalo porušenie záručných podmienok. Keďže sa táto udalosť prejavila počas prázdnin a zvýšenej koncentrácie návštevníkov, požiadali sme zhotoviteľa o operatívne zjednanie nápravy,“ uviedol riaditeľ SMsZ.

Fontána v mestskom parku je riadená špeciálnym softvérom a je programovateľná pre jednotlivé trysky s možnosťami prepojenia aj pre podsvietenie, hudbu a projektovaním na vodnú clonu. Vznikla v rámci revitalizácie mestského parku.

„Počítačové riadenie jednotlivých čerpadiel a striekania dáva možnosti, ktoré iné fontány v Košiciach a okolí nemajú. Má celkovo 35 trysiek, svietidlá sú moderné s LED technológiou s možnosťou svietenia v červenej, zelenej, modrej a bielej farbe,“ dodal Štrelinger.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM