Alexandra Kolínská Správy

Obmedzený režim na košických súdoch: Niektoré pojednávania zrušili!

Na súdoch sa štrajkuje vo veľkom a nie je inak ani na tých košických. V našom meste zamestnanci štrajkujú na troch okresných a na Krajskom súde. Časť z pojednávaní, ktoré mali prebehnúť zrušili.

Ilustračný obrázok k článku Obmedzený režim na košických súdoch: Niektoré pojednávania zrušili!
Zdroj: TASR

Na troch okresných súdoch a Krajskom súde v Košiciach dnes z dôvodu štrajku zamestnancov zrušili tretinu zo 109 pojednávaní v civilnom konaní. Z trestných konaní na okresných súdoch Košice I, Košice II a Košice okolie odročili všetkých 18 pojednávaní a verejných zasadnutí. Informovala o tom dnes novinárov hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová.

O dôvodoch štrajku sme vás informovali už pred časom. košických súdov sa chystajú štrajkovať: Dôležité sú pre nich štyri požiadavky

V Košiciach až 96 percent

„Fungujú podateľne, sudcovia sú v práci a činnosť súdov je v nevyhnutnom rozsahu zabezpečená. Účasť zamestnancov košických súdov na štrajku je zhruba 96 percent,“ uviedla Gálová. Počet zamestnancov košických súdov je 423. Pri pojednávaniach v civilných konaniach, ktoré neboli zrušené, sudcovia diktujú zápisnice do diktafónov, ich písomné vyhotovenia zabezpečia asistentky v piatok (20.2.).

K miestnosti nik neprišiel

Na Krajskom súde v Košiciach nebolo z dôvodu štrajku odročené žiadne zo 16 pojednávaní v civilnom konaní, z trestných konaní nebolo na dnes naplánované žiadne verejné zasadnutie. „Na štrajku sa zúčastňuje vyše 96 percent zamestnancov krajského súdu, ktorý má 125 pracovníkov,“ informovala Gálová.

Jedno z pojednávaní, ktoré sa malo dnes konať na Okresnom súde Košice II, bola kauza šikanovania rómskych detí na košickej policajnej stanici v marci 2009. K pojed­návacej miestnosti však dnes nikto neprišiel, o odročení boli účastníci podľa hovorkyne vopred vyrozumení. Pojednávanie bude podľa plánu pokračovať v piatok ráno.

Núdzový režim

Štrajkujúci zamestnanci košických súdov ostali doma na neplatenom voľne, podateľne fungujú v núdzovom režime, od prichádzajúcich občanov však bez problémov prijímajú podania. Informačné centrá súdov sú zatvorené. Na chodbách súdov dnes vládne pokoj, dopoludnia čakalo na pojednávania len niekoľko ľudí. Jedným z nich bol muž, ktorý prišiel na rozvodové konanie. „O štrajku som nevedel, na dverách nie je žiadny oznam, dúfam, že som neprišiel zbytočne,“ povedal. Sudkyňa napokon prišla a pojednávanie sa začalo.

Oznam o štrajku

Pri vstupe do budovy súdov na Štúrovej ulici je nalepený oznám o jednodňovom výstražnom štrajku Odborového zväzu justície spolu s jeho požiadavkami. Tie zahŕňajú zvýšenie rozpočtu ministerstva spravodlivosti, zabezpečenie materiálno-personálneho a ekonomického chodu súdov, okamžité prijatie osobitného zákona o postavení zamestnancov v justícii a zlepšenie sociálno-ekonomickej situácie zamestnancov justície.

Štrajk sa netýka Ústavného súdu SR v Košiciach, ktorý funguje v riadnom režime, potvrdila TASR jeho hovorkyňa Anna Pančurová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM